Бившият генерал Петър Павел печели изборите за президент на Чехия, сочат частичните резултати от вота. След преброяването на половината от гласовете, той води с 54,9% пред опонента си Андрей Бабиш, който засега събира 45,1% подкрепа, съобщи Ройтерс. Балотажът между Павел и бившия премиер на страната Бабиш се проведе в петък и събота, след като Павел спечели първия тур две седмици по-рано с минимална преднина. Активността по време на балотажа е по-висока в сравнение с тази преди две седмици. Този път до урните са отишли близо 70% от имащите право на глас чешки граждани.

Окончателните резултати от вота се очакват късно вечерта в събота.

61-годишният Петър Павел е генерал от запаса, бивш началник на генералния щаб и бивш председател на военния комитет на НАТО. Той е силно прозападно настроен и подкрепя по-нататъшната военна помощ за Украйна, както и приемането на еврото. В описанието на собствения си уебсайт той се представя като човек, който в продължение на 33 години е служил "на демократичната и прозападна ориентация на нашата страна". Това го различава от досегашния президент на Чехия Милош Земан, който насърчаваше по-тесни връзки с Китай, а до инвазията в Украйна - и с Русия. Земан нямаше право да се кандидатира отново, тъй като вече е изкарал два мандата на поста.

По време на кампанията Павел беше критикуван за това, че е бил член на Комунистическата партия на Чехословакия до 1989 г.

"Роден съм в семейство, в което партийното членство се смяташе за нормално. Нямах достатъчно информация и опит, за да преценя престъпния характер на режима. Сега знам, че е било грешка", пише той на уебсайта си. Там той се представя и като човек, който обича да кара ски, да пътува и да снима, но истинската му страст са моторните спортове. Павел води кампанията си като независим кандидат и имаше подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали опонента му Андрей Бабиш от власт през 2021 г. Дотогава милиардерът бизнесмен Бабиш беше премиер на страната. В момента срещу него се води дело по обвинения в подпомагане и съучастие в измами, свързани със субсидии от ЕС. Президентският мандат в Чехия продължава 5 години. Ролята на държавния глава в страната е главно церемониална, но президентът назначава правителството и главнокомандващия въоръжените сили.