Нови изследвания показват, че бирата предпазва от Алцхаймер, помага да свалим тегло и дори балансира хормоните. Сега всичко това привлича все повече и повече мъже и жени, почитатели на здравословния начин на живот. Най-важните й съставки са: витамин А, блокове и минерали като фосфор, йод, магнезий и калий. Бирата е богата и на калций, така че заздравява косите ви. Проучване на университета Туфтс в САЩ през 2009 г. установява, че умерената консумация на бира може да защити минералната плътност на костите. Въпреки че е богата на витамини, в същото време бирата е с много ниско съдържание на захар, високите нива на която могат да причинят диабет и затлъстяване. Докато една кутийка кока-кола съдържа седем чаени лъжички захар, а кутийка портокалов сок - шест, половин халба бира съдържа малко повече от една чаена лъжичка захар. ,,В сравнение с безалкохолните напитки при бирата няма опасност кръвната ви захар да скочи. Бирата е 93% вода, така че е доста хидратираща напитка", казва диетологът д-р Катрин О'Съливан.

Въпреки че пиенето на бира обикновено се свързва със замъгляване на мозъка, изследванията доказват, че тя може да помогне за предпазването от болестта на Алцхаймер. Болестта, която засяга близо 500 хил. британци, е свързана с високи нива на алуминий, силицият в бирата обаче може да компенсира пораженията, които той нанася. Проучване от 2008 г. показва, че силицият може да редуцира алуминия в храносмилателния тракт и да забави натрупването на метала в телесната и мозъчната тъкан. Все пак се пазете да не прекалите, защото повече от два литра на ден може да доведе до загуба на паметта.

Бирата освен това е полезна за сърцето. Проучване на университета в Атина през 2013 г. установява, че тя усилва гъвкавостта на артериите. Учените изследват сърдечно-съдовата система на мъже, непушачи, до 35 г., след като са изпили 400 мл бира, и сравняват резултатите с тези на мъже, употребили водка или безалкохолна бира. И трите питиета имат благоприятен ефект върху артериите, но ползите от бирата са най-много. И най-любопитното - пиещите бира правят страхотна услуга на кожата си. Изработена от ечемик, напитката е богата на ферулинова киселина, която е мощен антиоксидант, доказано защитаващ кожата от вредните слънчеви лъчи.