За никого не е тайна, че Бил Гейтс е привърженик на изкуствения интелект (ИИ), но сега той прогнозира, че тази технология ще доведе до позитивна трансформация за всички през следващите пет години. 

Възходът на изкуствения интелект предизвиква опасения, че технологията ще премахне милиони работни места по света. Международният валутен фонд тази седмица съобщи, че около 40% от работните места по света могат да бъдат засегнати от възхода на ИИ. Гейтс не е задължително да не се съгласява с това схващане, но той вярва, че историята показва, че с всяка нова технология се появява страх и след това идват нови възможности.

"Както имахме производителността на селското стопанство през 1900 г., хората си казваха: "Хей, какво ще правят хората?" Всъщност много нови неща, а и не само, са се появили. В много нови категории работни места бяха създадени и ние сме много по-добре, отколкото когато всички се занимаваха със селскостопанска работа", казва Гейтс, "Това ще бъде нещо подобно на онова."

В интервю за Фарид Закария от Си Ен Ен във вторник Гейтс прогнозира, че изкуственият интелект ще направи живота на всички по-лесен, като посочи, че ще помага на лекарите да обработват документите си, което е "част от работата, която не харесват, можем да я направим много ефективна". Тъй като няма нужда от "много нов хардуер", Гейтс заяви, че достъпът до ИИ ще бъде през "телефона или компютъра, който вече имате, свързан през интернет връзката, която вече имате".

Той също така заяви, че подобренията с ChatGPT-4 на OpenAI са "драматични", тъй като той може "по същество да чете и пише", като по този начин е "почти като да имаш работник с бяла якичка, който да бъде учител, да дава здравни съвети, да помага при писането на код, да помага при обаждания за техническа поддръжка". Той каза, че включването на тази технология в образователния или медицинския сектор ще бъде "фантастично".

Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност няколко милиарда долара. Гейтс остава един от най-големите акционери на Microsoft.

"Целта на фондация "Гейтс" е да се увери, че забавянето между ползата за хората в бедните страни и достигането до богатите страни ще бъде много кратко", каза Гейтс пред Закария в Давос за Световния икономически форум, "В края на краищата недостигът на лекари и учители е много по-остър в Африка, отколкото на Запад."

В доклада си от тази седмица МВФ е на много по-малко оптимистично мнение. Според групата изкуственият интелект ще задълбочи неравенството без намесата на политиците.