Радислав Наков, Владимир Башлийски и Камен Димитров (от ляво на дясно) печелят съвсем малка част от това, което вземат техните колеги от Великобритания и САЩ

,,Ако остана тук... ще трябва да върша неща, които не искам да правя. Ще трябва да оперирам хора заради парите - хора, които не се нуждаят от операции. Да, така стоят нещата тук с корупцията. И ако не го правя, няма да оцелея като лекар в България." Това разказва д-р Димитър Балездров, 34-годишен сърдечно-съдов хирург от софийската болница ,,Токуда". Той е един от многото български лекари, подготвящи се да се прехвърлят да работят във Великобритания, след като на 1 януари 2014 г. отпаднат ограниченията за българи и румънци. Млади и вече установени медици активно търсят работа в други страни от ЕС, включително Германия и Австрия, с надежда там да получават 10 пъти по-високи заплати. Трима от тях - Камен Димитров, Владимир Башлийски и Радислав Наков, също мислят да заминат.

Когато го питат какво мисли за това, първо да си изкара специализацията в България, Камен се разсмива: ,,Вече имам покана да специализирам във Виена, така че, разбира се, че ще отида. Всеки иска да получи най-доброто за себе си, така че съм проучил възможностите навсякъде в ЕС - може и да се върна в България след специализацията, но вероятно ще остана във Виена или ще отида във Великобритания."

Проучване сред студентите в Медицинския университет в София неотдавна показа, че над 80% от дипломиращите се планират да напуснат страната. ,,Има толкова много корупция в здравеопазването", казва Наков. ,,Все още тук живеем в нещо, подобно на комунизъм. Звучи гадно, но губим вяра, че нещо може да се промени. Единственото ни предимство е, че сме членове на ЕС и можем свободно да пътуваме в чужбина."

Приятелят му Башлийски се опитва да си намери работа в болница в Бирмингам.

,,Много мислих какво да избера, наистина много. Но не искам да оставам в България. Системата тук е прогнила. Не виждам светлина в дъното на тунела. Надявам се да работя в Бирмингам или Лондон, в Белгия или някъде другаде." Професор Мила Власковска, бивш зам.-министър на здравеопазването, споделя, че повечето й докторанти вече са напуснали страната. ,,Миналия семестър 75 от студентите ми в последен курс вече имаха места в друга страна от ЕС или в САЩ. Това е огромен проблем и правим най-доброто, което можем, а аз се надявам те да се върнат и че повече студенти ще се опитат да подобрят положението тук."

,,Вече не искам да се боря. Просто искам да се махна. Тъжно е. Това е един вид предателство, но ще замина за Великобритания", казва още д-р Балездров, уморен по средата на 24-часовото си дежурство. Той печели 1,900 лева на месец, но ако се прехвърли на Острова, би получавал 60,000-70,000 паунда годишно. Балездров казва, че донякъде това е и морален избор, но Башлийски е пределно откровен: ,,Изобщо не се чувствам виновен. Защото, ако правителството не подкрепя и не цени младите, резултатът ще е такъв. Ако нещата се променят, може би ще се замисля да се върна. Може би."

България в момента е разтресена от улични протести срещу правителството на бившите комунисти и партията на местните турци. Наков и Башлийски редовно участват в тях, но и нямат угризения, когато трябва да оценяват факта, че данъкоплатците 5 години са плащали обучението им, а те веднага отиват в чужбина. Наков, който ръководи Комисия за връзките с чужбина на Сдружението за развитие на медицинската общност, отвръща с въпрос: ,,Какво развитие? Ние не искаме западните заплати, а просто да ни оставят да живеем по-добре, като ни се заплаща като в другите посткомунистически държави като Чехия или Полша."

Какво мисли за всичко това здравното министерство на България? Оттам изпратиха писмен отговор, който гласи: ,,В момента в България се извършват промени в законите, създават се подходящи условия за запазването на младите лекари в страната. Като цяло програмите за обучение се подобряват и специализациите стават по-достъпни. Медицинските стандарти се оптимизират за различните специалности... В новия бюджет са заложени параметри за повишаване заплащането на лекарите в психиатричните клиники и Спешната помощ."

Ема Джейн Кърби, Би Би Си