Българите, които имат шофьорски книжки или лични карти, издадени от щата Илинойс, ще могат да ги ползват като средство за идентификация за вътрешни полети поне още две години. Това стана, след като властите в Илинойс получиха поредна отсрочка, за да приложат по-строги федерални стандарти за документите за самоличност, издавани в щата. Това е третият път, в който Министерството на националната сигурност дава допълнително време на щата, за да спази изискванията на т. нар.  REAL ID акт, приет още през 2005 година. В края на миналата година същото това министерство отказа да даде отсрочка и това създаде паника сред много от жителите, които трябваше да представят паспорт, за да се качат на борда на самолет. Засега това обаче няма да се случи не само в Илинойс, но и в Минесота, Ню Мексико, Вашингтон и Мисури. Министърът на националната сигурност Джех Джонсън заяви, че през следващите две години е "силно препоръчително" тези щати да спазят федералните изисквания. Real ID акт беше приет след атаките от 11 септември и цели да уеднакви стандартите за лични документи. Законът изисква документите за самоличност да съдържат технология, която да ги прави трудна за фалшифициране, а служителите, издали документа, трябва да преминат допълнителна проверка. Административните промени, необходими да се случи това в Илинойс, ще струват на щата около 60 милиона долара. Това е една от основните причини властите да не са спазили изискванията на федералния закон досега. От администрацията на щатския секретар в Илинойс Джеси Уайт вече водят преговори с щатския Конгрес за закон, който ще финансира промените. Обикновено изискванията за издаване на лични документи се регулират от всеки щат индивидуално.

Едва 22 щата вече отговарят на изискванията на Real ID Act, останалите или са в процес да го направят, или имат отсрочка. Но в края на декември пет щата, сред които и Илинойс, бяха заплашени.

Щатите, които все още не отговарят на изискванията, не са съгласни с част от провизиите на Real ID, като това да се съхраняват копия от документите, които кандидатът представя в местните офиси на DMV. Това е и една от причините законът да има немалко критици като Ед Йонка от American Civil Liberty Union. Според него това, че федералното правителство ще разполага с още повече информация, може да се възприема като навлизане в личната свобода на гражданите. Например, когато Илинойс имплементира напълно закона, служителите в DMV офисите ще имат право на копират документи като акт за раждане. Щатските власти не отричат, че по-късно тази информация може да се използва, за да се проследят хора, които по един или друг начин нарушават закона.

Но това едва ли е най-голямото притеснение на хиляди българи в Илинойс, които потръпнаха от новината за паспорт на летището.

За да се издаде шофьорска книжка или ID по стандартите на Real ID aкт, кандидатът трябва да представи най-малко 4 форми на идентификация, включително доказателство, че има social security номер. Което ще направи още по-трудно вземането на такъв документ за онези, които не пребивават легално в САЩ. Засега обаче остават старите правила, а шофьорските книжки от Илинойс ще важат при проверките на летищата.