Германия смята за юридически закрит въпроса за репарационните искания на Полша към нея по повод престъпленията на нацистите по време на Втората световна война. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в публикувано във вторник интервю за вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

„Както всички германски правителства, мога да отбележа, че този въпрос е окончателно уреден от гледна точка на международното право“, каза ръководителят на германското правителство.

По-рано Полша оцени на $1,3 трилиона размера на щетите, нанесени на страната от Нацистка Германия по време на Втората световна война. Това бе заявил лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално отказа репарации.

Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение на закона под натиска на СССР и засяга само вече несъществуващата Германска демократична република (ГДР, Източна Германия) и Полската народна република, която според местни анализатори не е била независима суверенна държава.