Цените на бензина скочиха с около 30 цента на галос само за седмица в няколко югоизточни щата след авария на основен тръбопровод. На някои места обаче гориво няма и колонките са опаковани с найлонови тръби. Има бензиностанции, които продават бензина за над 4 долара за галон. И въпреки че временно решение на повредения тръбопровод трябва да започне работа в сряда, високите цени и недостигът ще продължат да създават проблеми на хората в тези региони.

В Атланта, Джорджия, където горивото струваше под 2 долара за галон на много места само преди седмица, сега много шофьори обикалят с часове, за да открият работеща бензиностанция. А галон бензин се продава от $2.30-2.69  до 4 долара. Скокът е с около 27 цента за три дни. Подобно е положението в Джорджия, Тенеси, Алабама, Вирджиния и Каролините. Там губернаторите са обявили извънредно положение и са премахнали ограниченията за часовете зад волана за шофьорите на камиони, които возят гориво. Скок на цената се наблюдава дори и в по-отдалечени щати като Делауеър - там от петък насам бензинът се продава с 10 цента по-скъпо - $2.18/галон.

Причината за всичко това е авария на тръбопровода "Колониъл", по който тече гориво от Хюстън до Ню Йорк. На 9 септември беше открит разлив от близо 1 милион литра петрол по трасето на тръбопровода в Шелби каунти, Алабама. Съоръжението осигурява всеки ден гориво за 50 милиона души по Източното крайбрежие на САЩ според сайта на компанията. Причината за теча не е ясна, но от компанията разработиха заобиколен маршрут, който трябва да заработи до сряда. Въпреки това експертите не предвиждат бързо понижение на цените и възстановяване на нормалния ритъм на доставките.