сн. ТВ 7

,,Трудно е да се каже, че аз съм създал Бареков. Разбира се, той използва платформата на ТВ 7. Политическият проект не беше финансиран. Финансирано беше риалити шоуто, с което той на практика стартира." Преди две седмици в предаването ,,120 минути" на bTV мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТП) Цветан Василев най-накрая с половин уста призна това, което беше очевидно за всички: че той е наливал пари в проекта ,,България без цензура". Но премълча от кого е получавал указанията, за да го прави. Ако се проследи еволюцията на публичното говорене на Николай Бареков през последните няколко дни, се разбира и това.

Риториката на бившия телевизионен водещ търпи рязка трансформация и се стоварва като чук върху бившия му финансов благодетел. С няколко думи: Бареков предпочете Доган пред Василев. Първото нещо, което прави впечатление, е, че изведнъж Бареков напоително започна да бъде цитиран на челната страница на така наречената агенция ПИК, прочула се като основния рупор на ,,успелия млад мъж" и неуспял директор на ДАНС Пеевски, дясната ръка на Доган. ,,Всеки в ТВ 7, който вземе страната на Цветан Василев срещу мен, изпълнява неговата поръчка! Мартин Карбовски получава по 140,000 лева на месец по договор с ТВ7 само за неговото предаване! Карбовски да излезе и да каже кой му плаща тези пари и каква е връзката му с Цветан Василев", казва лидерът на ББЦ пред булевардния сайт.
От друга страна пък, Бареков изведнъж се оказва персона нонграта в ТВ 7, която той оглавяваше, преди да се впусне в дебрите на българската политика, и която явно остава в орбитата на банкера ,,под специален надзор". ,,ТВ 7 цензурира лидера на ББЦ Николай Бареков, като отмени планирано негово участие в предаване на телевизията", алармира близкият до Пеевски вестник ,,Монитор". В интервю за БНТ самият Бареков също обвини бившата си телевизия, че го цензурира.
Всъщност охладняването на прохождащия политически лидер към собственика на КТБ датира още отпреди 2 седмици, когато БНБ реши да постави банката под специален надзор. ,,Поздравявам БНБ, че се намеси, сега и Цацаров трябва да стори това", изненадващо обяви Бареков, цитиран от в. ,,24 часа". ,,Източени са между 2 и 4 милиарда. Действията на мениджмънта на банката е престъпление от вида на световната измама на Бърнард Мадоф. Може да са били създавани кухи фирми, които да източват финансово КТБ. Нужни са спешни проверки и на банкери, и на банки, и на политици", твърди в изказването си лидерът на ББЦ. Но ако приемем за чиста монета твърдението на Цветан Василев от магистралното му интервю за bTV, че при напускането на ТВ 7 Бареков е получил на изпроводяк ,,един бонус", то въпросното разследване на държавното обвинение трябва да се занимае и с най-новата звезда на българския политически небосклон.
Кулминацията в пируета на Бареков срещу бившия му господар са действията на неговата фирмата ,,Ноу фрем медия България", която в миналия четвъртък поиска от Софийския градски съд фалит на ТВ 7 и Нюз 7 - новинарския канал на същата телевизия, завеждайки две дела. Една скоба - делата се разпределят в търговското отделение на съда, където двете дела, образувани по искане на фирмата на Бареков, попадат при един и същ съдия, който има спорна репутация - това е командированият от съда в Костинброд Ивайло Родопски, който преди години беше наказан именно заради нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата. До този момент съдия Родопски не се е произнесъл. Между другото при него има и трето дело за несъстоятелност на строителна форма, но по искане на КТБ.
,,Ноу фрейм медиа България" беше създадена през юли миналата година, като в борда на директорите й влизат Емил Кошлуков, Антон Гугов и Татяна Стоянова. Месец по-късно, през август 2013 г., Кошлуков прехвърля акциите си - 90% от дружеството, на Антон Гугов. Миналата сряда в Търговския регистър бe представено за вписване решение на едноличния собственик на капитала Николай Бареков от април 2014 г. за промяна в съвета на директорите, с което освобождава от ръководството доскорошните акционери Любен Дилов-син и Антон Гугов и на тяхно място назначава 30-годишната Татяна Стоянова, която става изп. директор, и Кирил Милков.
Не става ясно дали ,,Ноу фрейм медиа България" все още стои зад голяма част от външните продукции на телевизията и каква ще е съдбата на студийния комплекс на ,,Ноу фрейм медиа" в Герман. Очевидно това са обстоятелства, които тепърва ще се уточняват.

От няколко дни жълтият сайт pik.bg, в който обичат да се изказват Делян Пеевски и Николай Бареков, води открита война с ТВ 7 и съвсем директно намеква, че медията е пред закриване. В телевизията очевидно има напрежение, защото през седмицата журналисти в открито писмо написаха: ,,Отстоявайки ценностите на етичната журналистика, нерядко сме обект на недостойни нападки и необективна критика. Въпреки случващото се продължаваме в името на ангажираността си към обществото."

В неделя пак ПИК първа оповести новината, че от програмата на ТВ 7 изпаднали всички предавания и от тази седмица в ефир щяло да има само новини, филми и повторения. Сайтът цитира като източник програмната схема, публикувана в сайта на телевизията. Тази схема обаче бе пусната още в началото на миналата седмица и отпадането на публицистичните предавания от програмата са свързани по-скоро с началото на отпускарските летни месеци, отколкото със закриване на програми.