Най-гледаното предаване миналата седмица бе ,,На светло с Люба Кулезич". Причината - на едно място се бяха събрали най-известните водещи от телевизията на Делян Пеевски ТВ 7: самата Кулезич и Николай Бареков, който я бе уволнил оттам. В момента и двамата работят на други места. Люба Кулезич има свое авторско предаване в Нова телевизия, а Бареков - своя авторска партия, за която обаче има съмнения, че друг е бабувал. Двамата превърнаха разговора си в цветиста илюстрация на редакционната политика на изданията около ,,Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева, които преди месец приеха собствен етичен кодекс.

Бареков беше поканен в предаването на Кулезич по повод учредяването в събота на партията му ,,България без цензура", но разговорът бързо се превърна в свада, от която зрителите научиха неочаквани подробности за професионалното им битие в ТВ 7, която до 2012 г. беше собственост на офшорната ,,Краун медиа" (с консултант основният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев), а към момента - на лондонския фонд ,,Алегро кепитъл". Съмненията обаче са, че както всичко, свързано с имената Пеевски, Кръстева, Василев, и телевизията е в крайна сметка част от империята на Ахмед Доган, която захранва партията му с пари.

Теми на разпрата бяха близките подмазвачески отношения между медиите на Пеевски с правителството на Бойко Борисов, докато е било на власт, и отношенията им с депутата от ДПС Делян Пеевски (останал такъв с решение на Конституционния съд) и банкера Цветан Василев. Запитан дали банкерът му е покровител и като политик, бившият водещ заяви: ,,Той не е мой покровител, той беше консултант на телевизията, преди аз да вляза като изпълнителен директор." Бареков отрече всякаква финансова подкрепа от БТК, която е вече собственост също на Василев (респективно на Доган), и заяви, че кампанията му досега е финансирана от ТВ7, а наема за учредяването на партията му в НДК е платил ,,от джоба си" - ,,едни 20,000-30,000 лева". Също и сам си плащал всички разходи около партията, които до момента възлизали на около 100,000 лева.

В същото време той припомни на водещата, че докато е работила в ТВ7 под негово ръководство като изпълнителен директор, настоятелно е искала среща със собственика на КТБ, от която е излязла ,,страшно възхитена". Тя пък го обвини в издаване на търговска тайна заради разкритието му, че е получавала 48 хил. лв. на месец от телевизията, където е ръководела екип от 12 души. На което Бареков отвърна, че всъщност г-жа Кулезич винаги гледала с възхищение и на него. Особено не отделяла очи от него, когато се появявал в телевизията по ,,тясна, плътно прилепнала по мускулестите ми гърди" тениска.

На въпроса колко е близък с Делян Пеевски, син на Ирена Кръстева, лидерът на ,,България без цензура" контраатакува с твърдението: ,,Толкова, че поиска услуга от мен, когато бях шеф в ТВ7, да те назнача на работа, след като беше напуснала вестник ,,Монитор". По това време той беше много близък с г-н Борисов и не знам това негово желание ли е било или на Борисов", каза Бареков, а Кулезич отвърна нервно, че това е ,,грандиозна лъжа". На ироничната й реплика ,,значи разбира от журналисти", Бареков отговори: ,,Е как няма да разбира? Той си направи най-тиражните вестници в България - ,,Телеграф" и ,,Уикенд" (семейството на Пеевски официално досега винаги е признавало единствено, че е издател само на ,,Телеграф" и ,,Монитор").

Междувременно в сайта ПИК, собственост на сина на поета Недялко Йорданов - Недялко Недялков, и който от известно време също гравитира около медиите на Доган, депутатът Пеевски потвърди: ,,Да, това е абсолютна истина. Наистина аз помолих Николай Бареков да назначи Люба Кулезич на работа в ТВ7 и съм изключително учуден, че тя в момента нагло лъже в ефир, че не е знаела за това." Като допълнение г-н Пеевски заявява, че сега съжалявал, защото според него водещата се е превърнала в прислуга на Бойко Борисов и ГЕРБ. Относно това, че неговите медии също бяха прислуга на ГЕРБ, докато Бойко Борисов бе на власт, Пеевски не коментира нищо.

Миналата седмица новата партия ,,България без цензура" на новия политик Николай Бареков бе официално създадена. По време на учредителното й събрание в НДК се появи дори ген. Уесли Кларк. Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа обяви: ,,За мен е огромна чест да съм гост на конгреса на ,,България без цензура". Това е част от процеса на израстване, то е следващ етап от демократичното преобразуване на България. Когато едно движение се трансформира в партия, това е пример как демокрациите се самообновяват", коментира американецът. В интернет форумите пък коментираха, че за чека, който е получил от Бареков, респективно от Доган, г-н Кларк дори малко подмазвачески неща е казал. За да почетем това грандиозно събитие - превръщането на Николай Бареков от тв водещ в новия спасител на България, и заради фундаменталното му значение за демокрацията в България, BG VOICE публикува почти целия му разговор с Люба Кулезич.