Бразилската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 10,5%, с което сложи край на серията от седем последователни понижения от август миналата година. Решението е лоша новина за президента Луис Инасио Лула да Силва, който от идването си на власт настоява за по-дълбоко намаляване на лихвените проценти, за да се стимулира икономическият растеж., предаде АФП.

Банката заяви, че единодушното ѝ решение е продиктувано от "несигурните глобални перспективи и вътрешните перспективи, характеризиращи се с устойчивост на икономическата активност, повишаване на прогнозите за инфлацията" и изискващи подход на "повече предпазливост".

Преследвана от история на хиперинфлация, Бразилия беше преминала към един от най-агресивните цикли на затягане на паричната политика в света, когато пандемията от COVID-19, а след това и нахлуването на Русия в Украйна изпратиха световните цени нагоре в началото на 2021 г.

Комитетът по паричната политика на централната банка започна цикъл на постепенно намаляване през август миналата година, но Лула смята, че движението трябва да бъде по-изразено. След шест последователни намаления с половин пункт лихвата беше намалена с четвърт пункт до 10,5% през май, когато банката посочи, че скоро може да прекрати цикъла на облекчаване и предупреди за покачване на цените.

Реалният лихвен процент в Бразилия е сред най-високите в света. Годишната инфлация в най-голямата латиноамериканска икономика се повиши до 3,93% през май, отчасти поради поскъпването на хранителните продукти, предизвикано от наводненията в щата Рио Гранди ду Сул, които се случват веднъж на века и при които загинаха над 170 души, а около 600 000 души бяха разселени.

През първото тримесечие на 2024 г. бразилската икономика нарасна с 0,8% - възстановяване, стимулирано от потребителските разходи, което според анализаторите може да постави централната банка нащрек за инфлацията. Лула твърди, че няма причина лихвеният процент да е толкова висок, колкото е.

"Имаме само един проблем в тази страна: поведението на централната банка", изтъкна той тази седмица в интервю за радио CBN.