Президентът Джо Байдън публикува днес данъчната си декларация - традиция, която бе прекъсната по времето на предшественика му Доналд Тръмп.

Практиката не е задължителна, но целта ѝ е да подсили доверието на гражданите към политическите лидери. Данъчните си декларации публикуват също кандидатите, които участват на избори на местно и национално ниво.

Съгласно данъчните им декларации съпрузите Байдън са спечелили 619 976 долара през 2023 година, от които по-голямата част произхожда от заплатата на президент, в който е в размер на 400 хиляди долара годишно, и годишното възнаграждение от 85 985 долара на съпругата му Джил Байдън, която работи като преподавателка в щата Вирджиния.

Съпрузите Байдън са спечелили миналата година повече пари, отколкото през 2022 година (580 хиляди долара) и през 2021 година (610 хиляди долара).

"Президентът Байдън смята, че всички президенти трябва да бъдат открити и честни по отношение на американския народ", се казва в изявление на Белия дом.

Бившият президент Доналд Тръмп не публикуваше данъчните си декларации през периода на управлението си от 2017 до 2021 година.