Премиерът на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе обвини американския президент Джо Байдън в презрително отношение към южнотихоокеанската страна заради подмятането му, че чичо му е бил изяден "от канибали“ по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Коментарите на Байдън обидиха ключовия стратегически съюзник на САЩ, докато на този фон Китай се опитва да увеличи влиянието си в региона, отбелязва агенцията.

Американският президент говори пред военния мемориал в Пенсилвания миналата седмица за чичо си, лейтенант Амбоуз Финеган-младши, който е бил летец от армейския въздушен корпус, като каза, че самолетът му е бил свален над Папуа Нова Гвинея, която е била арена на тежки боеве.

"Тялото му така и не е намерено, защото някога е имало - имало е наистина много канибали в тази част на Нова Гвинея“, каза Байдън, посочвайки основния остров на страната.

В свое изявление Марапе каза, че Байдън "изглежда намеква, че чичо му е изяден от канибали“.

"Забележките на президента Байдън може да са се изплъзнали неволно от устата му, но моята страна не заслужава да ѝ бъде лепен такъв етикет", каза Марапе в изявлението, което днес беше предоставено от офиса му на Асошиейтед прес.

"Втората световна война не беше дело на моя народ, но той беше ненужно въвлечен в конфликт, който не беше негово дело“, добави премиерът.

Спорът между двете страни възниква в момент, когато австралийският премиер Антъни Албанезе започна посещение в Папуа Нова Гвинея, която е най-близката съседна страна на Австралия. Албанезе и Марапе ще отбележат силните връзки в областта на отбраната между двете страни, като по-късно тази седмица символично ще изминат заедно част от бойното поле, на което се провежда така наречената Кокодска операция, една от знаковите битки на Тихоокеанския фронт по време на Втората световна война.

"Аз съм силно уверен, че Папуа Нова Гвинея няма по-силен партньор от Австралия и връзките за нашата защита и сигурност никога не са били по-силни", каза Албанезе пред медиите преди да отпътува от Австралия.

Американското посолство в Порт Морсби, столицата на Папуа Нова Гвинея, засега не е коментирало думите на Байдън и изявлението на Марапе.

Твърденията на Байдън, че самолетът на Финеган е бил свален, не се потвърждават от военните. Според доклад на Пентагона, чичото на днешния американски президент е бил пътник в транспортен самолет "Дъглас А-10 Хавок“, който се е разбил в океана, след като и двата му двигателя отказали на 14 май 1944 г.

Изявлението на Марапе беше публикувано в деня, в който той се срещна с китайския външен министър Ван И в Порт Морсби, за да обсъдят изграждането на по-тесни взаимоотношения между двете страни.

Премиерът на Папуа Нова Гвинея освен това покани САЩ да открият и приберат телата на загиналите през войната американци в джунглите на страната му, както и останките от свалените техни самолети.