Американският президентът Джо Байдън заяви, че е дал на израелския премиер Бенямин Нетаняху ясно да разбере, че решението за две държави е единственият начин за слагане край на израелско-палестинския конфликт и че окупирането на Газа би било "голяма грешка", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън заяви пред репортери, че прави всичко възможно за освобождаване на заложниците, отведени от въоръжената групировка "Хамас" в Газа, но това не означава изпращане на американски военни.

Президентът каза пред репортери тази седмица, че посланието му към заложниците е: "Дръжте се там, ние идваме", което породи въпроси какво е имал предвид.

Помолен да поясни коментара си, Байдън заяви на пресконференция: "Това, което имах предвид, беше "правя всичко по силите си, за да ви измъкна. Идвам да ви помогна, да ви измъкна". Нямам предвид да изпратя военни там /.../. Не говорех за военни".

Байдън каза, че работи постоянно по въпроса и няма да спре, докато заложниците, сред които и тригодишно американче, не бъдат освободени.

Катар, където "Хамас" има политическо представителство, посредничи между палестинската ислямистка групировка и израелски официални лица за освобождаването на над 240 заложници.

Байдън заяви, че "Хамас" извършва военни престъпления, като разполага военния си щаб под болница, повтаряйки изявлението на говорителя на Белия дом от вторник, и изрази доверие в разузнавателните данни на САЩ, подкрепящи този "факт".

Президентът отбеляза, че Израел е влязъл в най-голямата болница в Газа, "Ал Шифа", с ограничен брой въоръжени войници и не я подлагал на масирани бомбардировки.

"Беше им казано ... обсъдихме необходимостта да бъдат изключително внимателни", каза Байдън и допълни, че Израел има задължението да бъде възможно най- предпазлив при преследването на мишените си.

Байдън заяви, обаче, че не е реалистично да се очаква Израел да спре военните си действия, предвид заплахите от висши представители на "Хамас" да извършат ново нападение срещу Израел.

Президентът каза, че Израел доставя кувьози и друго оборудване, за да помогне на хората, и дава възможност на лекарите, медицинските сестри и другия персонал "да се измъкнат от опасността".

Вчера Израел съобщи, че при претърсване в болница "Аш Шифа" неговите войски са открили оръжия и бойно снаряжение на "Хамас". Групировката отхвърли тази информация като "лъжа".

Байдън е казал на Нетаняху, че не смята, че войната ще приключи, преди да бъде договорено решение за две държави.

"Дадох на Израел ясно да разбере, че според мен е голяма грешка да окупират Газа", заяви той.