С пролетно настроение и много усмивки малки и големи се събраха в Атланта и заплетоха шарени мартеници, предвестници на пролетта.

Бели и червени красоти излязоха изпод сръчните ръце

на творците, които се включиха в работилница за мартенички тази неделя. 

"Опитваме се да запазим традициите си извън границите на България и по този начин да предадем тези красиви обичаи на поколенията, които идват след нас", казва Нора Павлова от българската група "Роса".

мартеници Атланта

Хит тази година бяха дървени лъжици, украсени с традиционната бяла и червена прежда особено сред най-малките, които показаха завидна изобретателност и знания за празника. 

"Днес правим мартеници за здраве и защото идва пролетта", казва 9-годишната Габи, която вече любопитно опознава българските традиции макар и растейки далеч от България. 

Организатор на традиционното събитие е българската група "Роса", която е посветила изцяло дейността си на запазването и популяризирането на българските традиции извън пределите на старната ни. В последните няколко години работилничката за мартеници се превърна в традиционно събитие в Атланта и повод за забавления.

Групата осигури всички материали, като участниците единствено трябваше да покажат креативност в изработването на мартеничките и, разбира се, имаха възможност да ги запазят и украсят домовете си с ръчно-изработените от тях творения. 

Всеки имаше възможност да закупи и от предварително изработените мартеници, като всички събрани средства ще отидат за построяването на Български Културен Център в Атланта. 

Организаторите вече планират и Великденска работилница, където ще демонстрират традиционнни техники за боядисване на яйца.