Сн. Facebook

Големите американски авиокомпа­нии „Делта" и „Американ еърлайнс" се присъеди­ниха към „Юнайтед еърлайнс", като обявиха, че забраняват превозването на ловни трофеи от едри животни в самолетите им. Решението бе взето след скандала с убийството през юли в Зимбабве на известния в цял свят лъв Сесил от аме­риканския зъболекар Уолтър Палмър. Забраната на компа­ниите са отнася за трофеи от лъвове, леопарди, слонове, носорози, биволи.

От „Дел­та" обявиха, че ограничението влиза в сила ведна­га и пред­стои да се обсъдят още мерки с правител­ствени агенции и неправител­ствени организации. След дискусиите авиокомпанията може би ще преразгледа политиката си относно тро­феи и от други видове. „Дел­та" като американска компания, извършваща най-много полети за Африка, взе реше­нието, след като получи пети­ция, към която се присъеди­ниха 400,000 души с искане да не превозва трофеи от екзотични животни.

Обявената от „Американ еърлайнс" забрана също вли­за в сила веднага. Такива ограничения вече въведоха авиокомпаниите „Юнайтед еърланс", „Емирейтс" от Обединените арабски емирства и „Саут Африка еъруейз" от ЮАР. Решенията идват в разгара на ловния сезон в Африка, когато бога­ти чужденци плащат солидно на водачи да ги отведат при плячката.

Зъболекарят Палмър от Минесота платил за Сесил $50,000. Властите в Зимбабве

изправиха пред съд двама от организаторите на сафарито му и поискаха той да бъде екстрадиран. Те обявиха, че и друг американец - гинеко­логът Ан Казимир Сески от Пенсилвания, незаконно убил лъв през април, също до пар­ка „Хуанге". В същото време масло в огъня на скандала наля Сабрина Коргатели - счетово­дителка от Университета в Айдахо, която се похвали във фейсбук със снимки от лову­ването си из Южна Африка в края на юли. Тя позира гордо до огромен мъртъв жираф, убита антилопа гну и други трофеи.

Жената се защити в тв интервю, като заяви, че не може да бъде упреквана заради хобито си. „Ние не сме коравосърдечни убийци. Има­ме връзка с животното и това, че ходим на лов за тях, не значи, че не ги уважаваме", заяви Коргатели и обяви, че ще продължи да публикува снимки от ловните си подви­зи. Но бе засипана с критики от защитници на животните.

Междувременно петицията до Белия дом с искане за есктрадирането на Палмър в Зимбабве, където го чака съд за убийството на Сесил, достигна необходимия праг за отговор. Съгласно законодателството, ако до месец петицията събере подписите на 100 хил. души, правителството е задължено да й даде отговор. Крайният срок за набирането на привърженици на идеята за екстрадация на д-р Палмър е 27 август, но още миналия четвъртък вечерта петицията бе подкрепена от 146 хил. души. „Призоваваме държавния секретар Джон Кери и главния прокурор Лорета Линч да сътрудничат с властите на Зимбабве и да екстрадират Валтер Палмър при искане от страна на правителството на Зимбабве", гласи текстът на документа.