Американски войник, който заминава като доброволец в Украйна, за да се изправи срещу руската армия, разказа, че Москва използва бял фосфор в конфликта. Интервюто с младия мъж беше излъчено по американската телевизия Си Би Ес. Истинското му име не става ясно, а единствено неговият военен прякор – Елвис. "Войната в Украйна се води срещу чистото зло", казва той в интервюто. По думите му всеки, който предлага Киев просто да започне мирни преговори с Москва, трябва първо да отиде и да се разходи по селата в Украйна, за да разбере какво се е случило наистина. Най-шокиращото от всичко е, че по време на интервюто Елвис разказва за използването на бял фосфор в руските атаки – нещо, което от Москва твърдо отричат, но той е виждал с очите си.

„Белият фосфор пада към земята изключително бавно, но няма какво да направиш. Всичко, до което се докосва просто се възпламенява“, разказва Елвис. Той е присъствал на атака с бял фосфор, който изгорил живи между 20 и 30 украински войници. „Много от тези момчета носят пистолети с един куршум в тях. Чуваш ги, че крещят от болка при допира на белия фосфор, след което казват "довиждане" и се прострелват в главата. Предпочитат сами да си теглят куршума вместо да изгорят живи“, разказва мъжът. "Има определени оръжия, които съм виждал на бойното поле в Украйна… добре, война е, разбирам го, но има оръжия, за които, ако светът види какво причиняват и как умират хората от тях, това ще се превърне в още по-голяма трагедия", казва Елвис.

Какво представлява белият фосфор?

Белият фосфор е химикал с консистенцията на восък, който се възпламенява моментално когато има контакт с кислород. Най-основната му функция във въоръжението е да гори изключително ярко, като се използва за осветляващи атаки в цял свят, включително и в Съединените щати. Прилага се в нощни условия, когато видимостта е намалена, за да се освети дадена мишена. При контакт с кожа обаче е изключително опасен и може да доведе до бавна и мъчителна смърт. "Забранено е използването на запалителни оръжия срещу цивилни цели, както и военни такива, които се намират на цивилен терен, освен ако не са предприети всички мерки по минимизиране на жертвите", пише в конвенцията. Въпреки това има и изключения. Според забраните белият фосфор може да се използва с цел създаване на димна завеса, осветляване на мишени и други. Позволено е и използването срещу военни цели, но под условие, че се използва за минимално поразяване на живи цели.