Атака с "Искандер" срещу Краматорск: Ударена е жилищна сграда, има жертви

На място работят десетки спасители, служители на реда и на комуналните служби, които разчистват отломките от разрушената сграда

От: bgvoice 06:47 | 2 февруари 2023 г.

Двама души са загинали, а близо 30 са пострадали при ракетен удар в източния украински град Краматорск. Ракета е разрушила жилищна сграда, съобщи в Телеграм губернаторът на Донецка област Павло Кириленко.
По първоначална информация атаката е с ракети "Искандер".  Кириленко добави, че на място работят десетки спасители, служители на реда и на комуналните служби, които разчистват отломките от разрушената сграда.
Губернаторът на Донецка област каза още, че най-малко двама души са затрупани под отломките от разрушената четириетажна сграда. По данни на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, ракетата е ударила блока около 1 часа тази нощ. Разрушени са от първия до четвъртия етаж, а паркирани автомобили са опожарени. 29 души са ранени, като на 21 от тях е оказана медицинска помощ на място. Осем са транспортирани в лечебни заведения, а двама от тях, които са в тежко състояние, са превозени до болници в Днепропетровска област. Миналия месец най-малко 44 души загинаха, когато руска ракета удари жилищна сграда в източния украински град Днепър. "Това не е повторение на минали събития, това е смъртоносната всекидневна реалност в нашата страна - страна със същинското зло по границите си", написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в канала си в Телеграм. В отделен туит Зеленски написа: "Единственият начин да спрем руския тероризъм е да го победим. С танкове. С изтребители. С ракети с голям обсег". Украйна обвинява руските сили в безразборен обстрел на гражданска инфраструктура, обвинение, което Москва отрича. През април 2022 г. Украйна съобщи за 57 загинали при руска ракетна атака по железопътна гара в Краматорск. Москва отрече отговорност и каза, че ракетата е била украинска.