Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини.

Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента. Имайте предвид, че миналата година неговия служебен кабинет не предложи закон за държавен бюджет и съответно страната остана без бюджет 7 месеца.

Това затрудни работата и на централната власт и на общините, които приемаха бюджети септември и октомври. Това съобщи Асен Василев в свое изявление в Министерството на финансите.

„Неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с дефицит от почти 8%. Всичко това, според мен, в опит да дераилира членството на България в еврозоната. Видя се, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година и догодина, изпълнението към края на октомври е с дефицит от 0,8%”, посочи Василев.

Министърът коментира и вноската за „Газпром”. „Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях. За да изчистим и това вървят и промени в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да се събере напълно вноската от „Газпром”. Защо президента я защитава, а не данъчните постъпления в българската хазна може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев”, добави той.