Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш финансов министър Асен Василев заяви на среща с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", че има възможност през 2023 г. минималната работна заплата да бъде увеличена от 710 на 860 лева. По думите му това се дължи на прогнозата, според която размерът на БВП за тази година ще бъде 165 млрд. лева, което означава, че ще влезем в 2023 г. с 11 млрд. лева повече приходи в хазната. ПП ще инициират още срещи, за да представят необходимостта от това да има бюджет за 2023 г, каза Василев, цитиран от novini.bg.

По този повод той още веднъж разясни, че да се вземе бюджета от тази година, за да се използва през следващата, "не е адекватно".

Бившият финансов министър смята, че заради повечето приходи в хазната може да се повишат пенсиите и доходите на медиците.

Сред другите предложения на ПП е през 2023 г. да се вдигнат и данъчните облекчения за работещи родители с 50 процента – от 600 лева на дете да стане 900 лева на дете на годишна база. От своя страна Кирил Петков призова синдикатите да се опитат да убедят останалите политически сили в парламента от нуждата да изискат от служебния кабинет да внесе бюджета за 2023 г., като ги увери, че той няма да бъде използван за политически цели.

ГЕРБ са по-консервативни и изглежда, че не искат да подкрепят предложението да се внесе нов бюджет. Обаче зимата идва и хората чакат решение от всички нас, напомни Петков.

Василев пък допълни, че от ПП са готови да подкрепят всякакви политики, без значение кой ги предлага, стига да са "смислени".