сн. МВР

20-годишната продавачка в денонощен магазин на ул. ,,Пиротска" в София Виктория Христова едва не бе убита в неделя сутринта от арабин, влязъл, за да краде. Младата жена бе приета в "Пирогов" с множество прободни и порезни рани и в тежко състояние. Тя обаче постепенно се възстановява и скоро ще бъде изписана от болницата.

Виктория забелязала, че посетител взел нещо от магазина, опитала да го догони, при което той я наръгал с нож в областта на лявата мишница, високо в гърба и врата, както и по ръцете.

Полицията се задейства бързо. За няколко часа бяха задържани над 60 чужди граждани, повечето от които без легални документи за престой в България. След разпитите им полицията успя да установи самоличността на нападателя и публикува снимката, името му и неговата националност. Това обаче стана едва в понеделник. А още в неделя националистически организации от страната вече знаеха, че той е арабин и е родом от Алжир. Това е 20-годишният Салахедин бин Аладин. Той влязъл в страната преди повече от осем месеца, но не е със статут на бежанец.

Нападението срещу Виктория беше повод крайнодесните партии в България да излеят целия си гняв срещу имигрантите. В неделя те организираха шествия в София. Най-дейни се оказаха ,,Атака" и ВМРО. Докато воеводите окупираха столицата, хората на Волен Сидеров се събраха в Елхово, където е един от големите бежански центрове в България. Протестният митинг се състоя пред сградата на общината под наслов ,,Не на мюсюлманската бежанска вълна!".

,,Ние сме против България да приема такива хора, да ги обявява за бежанци, да им дава условия, подслон, при условие че нямаме пари за нашите пенсионери. Сега ние готвим ново предложение - правителството да бъде задължено да експулсира нелегалните имигранти и да затвори границата за нови", заяви Сидеров. Според него по-добре бежанците да се насочват директно към богатите и силни страни в Европа като Франция, Великобритания, Германия.

На митинг-шествието на ВМРО пък зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки призова за „изчистване на града" от нелегални имигранти и заплаши, че ако държавата не вземе мерки спрямо бежанците, други хора ще се заемат с тази задача, за да въведат ред.

Веднага след акциите на националистите Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство, но само срещу Джамбазки за подбуждане към престъпление, дискриминация, насилие и омраза, основани на расова и етническа принадлежност. Макар че делото се води и срещу други неустановени засега лица, името на Волен Сидеров липсва сред разследваните. Сигналът до обвинителите бил подаден от Българския хелзинкски комитет. Самият Джамбазки заяви, че не е призовавал към дискриминация и насилие. ,,Ние казахме, че шест месеца сме повтаряли едно и също нещо, полицията не се справя със ситуацията, центърът на София е пълен с нелегални имигранти. Тези хора представляват заплаха за обществото и най-после трябва да се свърши работата. Видяхте, че след нашите изявления в рамките на 24 часа центърът беше очистен. Това трябваше да стане обаче с цената на едно тежко ранено момиче, на 20 години, студентка. Тя е наръгана 10 пъти от нелегален имигрант с криминални прояви", обясни Джамбазки. По думите му ,,има голяма разлика между имигранти и бежанци". ,,Все пак бежанците са хора, на които се дължи някаква човещина и хуманност, защото бягат от война. На нелегалния имигрант българската държава не дължи нищо, а той трябва да бъде върнат обратно в собствената му държава. Повечето от тези хора са млади мъже на възраст между 20-40 години, хора изключително агресивни. Тези хора са тръгнали по пътя за Европа, за да усвоят европейските средства. Тези хора нямат място в българското общество и те трябва да бъдат върнати. Това е задължение на държавата", каза Ангел Джамбазки.