Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„На Лондон най му харесвам свободата, която ти дава, ако решиш да се доказваш - казва Нели. - Тук във всяка сфера има чужденци на високи позиции. Сред клиентите ми в Лондон има българи адвокати, лекари, зъболекари, банкери, собственици на бизнес. Тази държава ти дава възможност да стигнеш до високо ниво, и най-красноречивият пример е кметът на Лондон - Садик Хан, който е от Пакистан.“

В мъгливия Лондон една вечно усмихната българка - Нели Йорданова, прави живота на сънародниците ни по-лек. Прави го с йога на смеха, масажи и родова терапия. Тя внася настроение сред българите и като един от най-ревностните ентусиасти в самодейната театрална трупа „Дъ Бългериянс“. Заради всичко това си е спечелила да я наричат „усмивката на българите в Лондон“.

За ръцете ѝ при масаж казват, че са магически - с възможност за енергиен обмен. Като родов терапевт помага на хората да намерят отговори на много въпроси, свързани с проблемите в живота им. 

Антоанета Йорданова, която лекува нашенци в Лондон със смях, лечебни ръце и родова терапия (ВИДЕО)

Не че животът й е бил лек - минава през какви ли не перипетии. „За мен чашата винаги е наполовина пълна“, смее се тя. Родена е във Велико Търново. Първата й мечта е да стане медицинска сестра, но се отказва, защото й става зле от кръвта. После избира зъботехника, но след операция на главата не успява да кандидатства веднага и тръгва на курс за козметик.

Когато стигат до занятията по масаж на лице, преподавателката й казва: „О, не, твоите ръце са за масаж на тялото“. „Учудих се, - спомня си Нели. - Ама как така ще пипам голи хора?!“ „Не, имаш прекрасна енергия в ръцете и повече ще ти се отдава масаж на цяло тяло“, й казва преподавателката.

За доказателство, й плаща първия курс и я наема на работа в нейното студио. Уж за малко - и така вече 21 години тя прави своя вълшебен масаж. Нели си спомня, че като малка е имала отворен канал за сънища, усещала е енергията на хората.

Антоанета Йорданова, която лекува нашенци в Лондон със смях, лечебни ръце и родова терапия (ВИДЕО)

Работи в козметичния салон, после на морето, където обожава шума на водата, слънцето, пясъка. Докато чака за зимния сезон на Боровец, решава да отиде до Неапол за 2-3 месеца... и остава 7 години. Гледа деца, работи в кафетерия и й коства месец и половина да прави кафе по италианския вкус.

Работи и в цветарски магазин, където много й харесва да прави красиви букети за сватби и кръщенета за взискателните италианци. Ходи на масажи само при познати или препоръчани от тях хора.

Тогава и по-късно многократно е получавала неприлични предложения от мъже за „тайландски“ масаж, или известен още като „масаж с хепиенд“. Когато чуе това, затваря телефона. Напуска страната, в която е влюбена, защото една голяма любов приключва - с българин. „Реших да затворя изцяло страницата, за да ми е по-леко“, казва тя.

Връща се в родината, но след година и половина решава да замине за южна Швейцария, където говорят на италиански. Точно тогава обаче спират работните визи за българи и румънци. Брат й живее с баща й от доста време в Лондон и й изпраща билет, а тя заминава за първия имен ден на малкия си племенник Георги. Разбира, че брат ѝ нарочно ѝ е купил еднопосочен билет. И така от 2014-а е в Лондон.

„Държах да съм самостоятелна и да живея отделно от баща ми и брат ми, а те много ми помогнаха с пари, с намирането на квартира и работа“, казва  Нели. Първо се записва в агенция за почистване. Като разбират, че говори италиански, ѝ намират работа за цяла седмица само при италианци.

Постепенно си събира все повече клиенти за масажи. А да ходиш по масажи в Лондон си е цяла одисея. Половин година мъкне масата за масажи по метрото и автобуси - „неописуема хамалска история“. „Когато човек си обича работата, намира начин“, казва тя. Брат й предлага да й купи кола, и така тя се сдобива с малка „Тойота Ярис“.

Антоанета Йорданова, която лекува нашенци в Лондон със смях, лечебни ръце и родова терапия (ВИДЕО)

Намира си клиенти сама, като пуска обяви в социалните мрежи. „Имах една много мъничка мечта - да ми е такава работата, че да не се събуждам сутрин с аларма“, споделя Нели. В Англия тя се увлича много силно по всякакви духовни практики и езотерика, като рейки, „Акашови записи“.

„Знаех, че ръцете ми притежават специална енергия, но трябваше тя да е целенасочена, канализирана - обяснява Нели. - Не ми излизаше от главата въпросът, защо едни и същи тела, едни и същи системи боледуват по различен начин. Но нито една от духовните практики, които бях изучила, не ми даваше отговор“, споделя Нели.

Така тя стига до курса по родова терапия на Аида Марковска от Пловдив. „За едно ще съм благодарна на пандемията от COVID-19 - че докато си стояхме всъщи, свикнахме да работим онлайн - споделя тя. - На курсовете по родова терапия получих отговор на въпроса, защо едни и същи системи боледуват по различен начин - различни са травмите, които имаме от нашето семейство, предци и род.

Най-често болестите показват емоциите и травмите на нашите предци. Свързани сме с хората от рода ни, живели преди нас, с техните емоции и травми. И в същото време всички хубави неща, като здраве, любов, пари също идват от нашите предци.“ Нели два пъти ходи на курса и вече е асистент в школата на Аида Марковска - „Задругата на родонавтите“. Води занятия онлайн и това е една от големите й страсти в момента.

„Родовата терапия практикувам само с българи, защото съм изучавала българската образност и традиции и знам как се случват нещата в нашите родове - казва тя. - От 2021-ва се занимавам с това и вече съм съвсем различен човек. Когато някой по време на масажа ми сподели нещо, аз вече виждам откъде идват при него болката, емоцията или страданието.“

Антоанета Йорданова, която лекува нашенци в Лондон със смях, лечебни ръце и родова терапия (ВИДЕО)

Като мобилен масажист тя покрива цял Лондон, основно с българи - около 80%, като голяма част от тях са й клиенти от години, всяка седмица. За да използва максимално енергийната сила на ръцете си, е преминала през всевъзможни курсове по масаж.

Стигнала е и до Бали, където специалист й казва, че е на прав път, и че нейните масажи са като тези на балийците, прославени в цял свят. „Енергийният обмен се получава само при хора, които ми позволяват това, хора с отворено подсъзнание. Така се изчиства енергията им“, казва тя. 

„За мен смехът наистина лекува“ - казва Нели. - На курса „Йога на смеха“, който също завърших, имаше доста истории как хора са били излекувани само със смях. Идеята е да върнем в нас онзи чист, безусловен детски смях, който вече като възрастни сме потискали много пъти. Доказано е, че смехът повишава имунитета ни.“

Нели е и един от най-лъчезарните и ревностни ентусиасти в самодейната театрална трупа „Дъ Бългериянс“ в Лондон. „Адреналинът в трупата - от многобройните ни срещи и репетиции, от представленията ни на сцена, е толкова силен, че вече 7 години участвам - споделя Нели. - Правим само български постановки, от български автори, на български. Пазим жив духа на България в Лондон...“

Друга ентусиастка - Нина Джунова, написва сценарий - осъвременена и актуализирана версия на комедията „Криворазбраната цивилизация“, като вмъква и темата „българи в Лондон“. „Никой от нас не знаеше как се репетира, как се прави театър, но ентусиазмът беше огромен, месеци наред сме се събирали само, за да си четем сценария“, разказва през смях Нели.

Нина Джунова написва и сценарий по „Женско царство“, защото трупата е предимно от жени. А също и „Българи от по-по-ново време“. Ентусиастите сами си осигуряват дрехите, визията на актьорите, декора, билетите, плакатите, рекламата в социалните мрежи.

Събират пари, за да покрият наема на залата в една църква - такива са им възможностите. За представленията първо пускат билети на символичната цена от 10 лири - да покрият разходите по наема на залата и за хонорара на професионален режисьор. Вече имат такъв - Явор Гигов.

„Публиката е само от българи и много ни се радват, забавляваме ги час и половина, макар че не сме професионални актьори“, споделя с гордост Нели. Спомня си трагикомедията около идеята да влезе в мъжки образ в „Криворазбраната цивилизация“ - на пияницата Пенчо. Трудно си събира буйната гъста коса под мъжката перука. Докато шофира из града по масажи, постоянно говори с мъжки глас, за да може да влезе в роля.

Антоанета Йорданова, която лекува нашенци в Лондон със смях, лечебни ръце и родова терапия (ВИДЕО)

„Аз съм от най-адреналиновите българи. В един период дори бях развила зависимост от адреналина. Пробвала съм каквото се сетиш - скачане с парашути, бънджи, гмуркане“, смее се Нели.

Имало е моменти, в които й се е плачело, особено, когато е сменяла квартирите си, спала е по приятели, с вещи, разхвърляни из няколко апартамента. От работата си като масажист обаче е спечелила достатъчно, за да си купи апартамент във Велико Търново, а него е заложила, за да строи къща в село близо до родния си град.

„В Англия живея добре за жена, която сама си покрива разходите и работи 7 дена в седмицата - казва тя. - Не може да кажеш, че не съм успяла българка в чужбина. Ето, сама си купих жилище, строя къща, поддържам кола, пътувам в чужбина, имам добър стандарт на живот. Сама. С тези две ръце...“