С американски войници по времето на Втората световна война

Животът на американката Лий Милър е необикновен като фотографиите й. През 20-те тя е един от най-известните модели на списание „Вог", после става сюрреалист в Париж, муза и любовница на легендарния Ман Рей. По време на Втората световна война Милър е военен фотограф и нашумява със снимките си на освобождаването на концентрационните лагери в Дахау и Бухенвалд.

Тя заснема десетки хиляди фотографии, но става известна най-вече със снимката си, на която се къпе във ваната на Хитлер в апартамента му в Мюнхен малко след като американските войски са завзели града.

Лий Милър е родена в Покипси, щата Ню Йорк, през 1907 г. в семейството на инженера и фотограф аматьор Тиодор Милър. През 1927 г. тя става един от най-известните модели в Ню Йорк, като работи най-вече за „Вог", но бързо се отегчава от моделската професия и заминава за Париж, където успява да убеди сюрреалиста Ман Рей да я научи да снима.

Рей се поддава на чара на Милър и двамата стават любовници. Покрай него Милър се сприятелява с творци като Пикасо и Макс Ернст и участва във филма на Жан Кокто „Кръвта на поета" (1930).

Връзката между Милър и Рей приключва скоропостижно и американката се завръща в Ню Йорк, за да отвори свое фотографско студио. През 1934 г. тя неочаквано се омъжва за богат египтянин и се мести в Кайро, но скоро се отегчава и от живота там и се завръща в Париж, където през 1937 г. среща бъдещия си съпруг - английския аристократ сър Роланд Пенроуз.

След влизането на САЩ във Втората световна война през 1941 г. Милър става военен кореспондент. Тя се придвижва с 83-та пехотна дивизия, която следва по време на победоносния й марш от Нормандия през Париж до Германия, и заснема множество фотографии.

На 29 април 1945 г. тя влиза в концентрационния лагер Дахау, който току-що е освободен от американската армия. Дълбоко впечатлена от видяното там, заснема някои от най-известните фотографии. По-късно същия ден придружава американските войници до Мюнхен заедно с колегата си Дейвид Е. Шърман. В Мюнхен възрастен германец ги отвежда до апартамента на Хитлер срещу пакет цигари. Милър и Шърман проникват в жилището и Шърман заснема прословутата си снимка, на която Милър е гола във ваната на Фюрера.

„На пода са ботушите й, покрити с мръсотията от Дахау, с които тя стъпва по банята на Хитлер. Тя казва, че е победител. Това, което тя не знае, е, че няколко часа по-късно Хитлер и Ева Браун ще се самоубият в бункера в Берлин", казва Антъни Пенроуз, синът на Милър.

На другия ден Милър и Шърман откриват къщата на Ева Браун и се преместват там. Двамата живеят в нея пет дни до момента, в който жилището не е открито от американските войници. Шърман признава, че е отмъкнал доста от вещите на Хитлер и Ева Браун като трофеи. Сред тях е пълно издание на съчиненията на Шекспир с инициалите на Фюрера, което по-късно Шърман продава за $10,000.

Няколко години след края на войната Милър се омъжва за британския художник и поет сър Роланд Пенроуз и двамата заживяват в имението Фарли в Източен Съсекс, Великобритания. Имат един син - Антъни, който е роден през 1947 г. Той израства, без да знае нищо за миналото на майка си.

Животът на Милър е белязан от ужасите на войната, а след края й тя става алкохоличка. Според сина й Милър става жертва на това, което днес се нарича посттравматичен стрес.

Лий Милър умира от рак през 1977 г. и голяма част от работата й, с изключение на портретите й, заснети от Ман Рей, е забравена. Малко след смъртта синът открива 60 хил. от негативите й в мазето на имението „Фарли". В следващите години Антъни Пенроуз превръща в мисия на живота си популяризирането на работата на майка си и днес фотографиите на Милър се радват на огромен интерес по света.

Неотдавна стана ясно, че Кейт Уинслет ще се превъплъти в ролята на Милър в нов филм, базиран върху „The Lives of Lee Miller", биографичната книга на сина на Милър Антъни Пенроуз.