Корнел

ФБР арестува 20-годишния Кристофър Лий Корнел от Грийн Тауншип, Охайо, заради планиран атентат в стил „Ислямска държава" срещу сградата на Конгреса на Капитолия. Корнел е обвинен в опит за убийство на правителствени служители и незаконно притежание на оръжие, се казва в официално съобщение. Според агент на ФБР, който го е арестувал, заподозреният е имал профил в туитър под името Рахил Марус Убайда. Там той е публикувал комюникета, видео- и други материали в подкрепа на джихадистката организация „Ислямска държава" и поддържал регистрация под хаштага  @ISBlackFlags (акаунтът вече е деактивиран).

Той подкрепял открито „радикалния ислям, както и атентати в САЩ и другаде по света". Пред агента на ФБР под прикритие, който се представил за радикален ислямист, споделил, че счита членовете на Конгреса за врагове и смята да извърши бомбена атака срещу Капитолия във Вашингтон. Закупил полуавтоматично оръжие и около 600 муниции, които смятал да използва срещу конгресмените. „Вярвам, че трябва сами да започнем свещена война и да планираме нападения, написал Корнел през август. - Мисля, че трябва да се срещнем и да създадем наша група, която да е част от „Ислямска държава, като сами планираме акции."

Корнел споделил пред агента под прикритие, че той нямал подкрепа за осъществяване на нападения от името на която и да било ислямистка групировка, но усещал „окуражаващи знаци от Ануар ал Аулаки и други мъченици". Аулаки е роден в САЩ радикален имам, убит от безпилотен самолет в Йемен през 2011 г. Планът му предвиждал да използва самоделни експлозиви пред Капитолия, след което да започне да стреля срещу хората, които търсят спасение от взривовете.

Разобличен е от специален агент Джон Бариос, с когото Кристофър влязъл във връзка. След ареста на Корнел неговият баща Джон Корнел заяви, че синът му бил „мамино синче" и „домошар", който не излизал никъде, нямал приятели и по цял ден гледал телевизия. Бащата обаче твърди, че Корнел започнал да се интересува от исляма „преди два месеца", което противоречи на информацията на ФБР, според която той поддържал връзка с техния агент под прикритие повече от една година.

Междувременно в близост до дома на вицепрезидента Джо Байдън в Делауеър бе стреляно. По данни на полицията, „няколко изстрела са били възпроизведени в събота вечер от движещ се с висока скорост по обществения път в близост до дома на вицепрезидента автомобил". Изстрелите са били чути от охраната на жилището, а един от охранителите е забелязал и автомобила. Около 35 минути след това неидентифициарана личност е била арестувана при опит да премине с автомобила около полицай, обезопасяващ външния периметър около дома на г-н Байдън. При задържането заподозреният е оказал съпротива. Стрелбата стана само два часа след като кортежът с вицепрезидента пристигна в къщата му. Но по време на инцидента г-н Байдън и съпругата му били в друга къща.