сн. Архив на BG VOICE

Маскираната като американска компания „Ен Ай Джи груп" изпрати оплакване в US посолството в София, в което се жалва, че е била изнудвана два пъти да брои по 1,000,000 лева рушвет, за да й бъде позволено да купи врачанския завод „Химко". Това е станало, преди заводът да бъде продаден в крайна сметка на ДПС, като официален купувач е Делян Пеевски. Американците пратили копие от жалбата си и до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров още преди две седмици, но оттам досега няма никаква реакция. Дори и след като за писмото вече се разбра и медиите го препубликуваха, прокуратурата продължава да мълчи. Последните изяви на Борисов включват хвалби за огромните постигнати успехи, но нито дума за рушвета. US компанията е поискала намеса от американския дипломат в посолството в София Мартинка Стронг. Те й разказват, че няколко пъти са се срещали с Росица Томова - синдик на предприятието, за да съгласуват проект за договор за покупката. Г-жа Томова винаги намирала предлог да отложи изготвянето на договора. Самата Томова обаче си била поискала пари и американците й изплатили 15,000 евро. Дали й ги пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера Борисов. Срещата се състояла в един от ресторантите „Виктория" в София през 2015 г.

„Няма да има договор, докато не бъдат изплатени 1,000,000 лева, а после още 1,000,000 лева от печалбата", казал им човекът, чието име също не е упоменато в писмото. Там се твърди, че това станало пред 6 свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите. Под писмото стоят името и подписът на Ян Аронов, президент на „Ен Ай Джи груп". Аронов, който всъщност е руснак, твърди, че г-жа Томова и неизвестният мъж са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи. „За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап", пишат американците и допълват, че желаят той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство. Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на „Химко" да влязат в българския бюджет. „Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор", пише г-н Аронов.

Любопитно е що за птица е този Аронов. Притежава американски паспорт, но офисът на фирмата е всъщност неговата къща в Америка. Обявеният официално телефон на фирмата се намира в дома му и се вдига от съпругата му, която не знае английски, но с охота се съгласява да говори на руски. Така аргументът, че фирмата, която се жалва, е американска, почти отпада. Регистрирана е наистина в САЩ, но зад нея може би не стоят съвсем американски интереси.

Въпреки всички тези аргументи, странна е реакцията на българските власти. От пресслужбата на Главна прокуратура най-напред обясниха, че няма да дават изявления по случая, понеже нямали практика да изнасят данни за внесени сигнали в държавното обвинение. Правителството също смяташе да мълчи до последно. Но след като скандалът набра скорост от правителствената пресслужба все пак потвърдиха, че такова писмо е постъпило в деловодството. „Тъй като държавата няма отношение към активите на „Химко" АД, намеса на министър-председателя би нарушила конституционно определеното разделение на властите", твърди пресцентърът. Според него случаят „касае съдебната власт, синдика и компетентния съд по несъстоятелност". Самата Росица Томова заяви, че не знае за това писмо. На въпрос дали ли са й вече 15,000 евро, тя замълча. Тя отказа да даде информация и за човека Х, към когото насочила американците. Веднага след това и прокуратурата проговори, че е образувана проверка срещу синдика на „Химко" Росица Томова.

В крайна сметка „Химко" бе прилапан от ДПС и стана поредната собственост, навлязла в кръга фирми около Доган. Официален купувач е компанията на Делян Пеевски „НСН инвестмънт". Тя се оказа единствената подала документи за покупката и единствената, одобрена за сделка, съобщи синдикът - същата тази Росица Томова. Заводът е купен за 11.7 млн. лв. Това е поредната покупка на ДПС чрез „НСН инвестмънт", в която Пеевски има 90%, а майка му Ирена Кръстева - 10%. Те вече придобиха половината акции на една от най-големите вериги за продажба на черна и бяла техника в България и Македония - „Техномаркет". Преди това през август 2015 г. купиха дял в „Булгартабак холдинг", а в самия край на 2015 г. купиха и част от пловдивската фабрика за цигарени филтри, гилзи и опаковки „Юрий Гагарин".

До момента е неясно откъде идват парите на Пеевски и майка му. Предполага се, че понеже са в конгломерата на ДПС, средствата там се прехвърлят от едно дружество в друго, за да се правят най-разнообразни покупки. Официална информация обаче няма, а и прокуратурата, оглавявана от предания на ДПС Сотир Цацаров, не се вълнува от въпроса. През ноември капиталът на „НСН инвестмънт" беше увеличен с 1 млн. лв., като Пеевски е записал 900 хил. лв. От подаваните до този момент от депутата от ДПС декларации пред Сметната палата не се вижда той да е декларирал, че притежава такава сума.

Последната придобивка на ДПС е сградата на bTV. Този път обаче Доган е действал чрез другата фирма на Пеевски и майка му „Балканска медийна компания". Тя е купила сградата, която се намира в столичния квартал „Манастирски ливади", на 30 декември от „бТВ медиа груп". Частната телевизия построи внушителната сграда, но така и не се нанесе в нея и продължава да си стои в мрачните, усойни и неприятни помещения на т.нар. Малко НДК. Цената на сделката е 25.5 млн. лв. Пететажната модерна постройка край столичното „Околовръстно шосе" е специално проектирана с 6 телевизионни студиа, където се предполага, че ДПС ще настани собствената си телевизия Канал 3. Очаква се тя скоро да се качи на мултиплекс, за да се излъчва свободно в цялата страна.

Извън всички тези придобивки ДПС чрез посредничеството на Пеевски си напазарува още строителните компании „Водстрой 98", „ПСТ груп" и „Техноекспортстрой". Негови са будките за вестници „Лафка", залели скорострелно цяла България, дистрибуторската фирма „Експрес логистика и дистрибуция", която разнася вестници из цялата страна, две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък, тържище край Пазарджик, много сайтове и медии, дори цяла телевизия - Канал 3.

„Химко" за последно е произвеждал торове през 2002 г. Адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който го представляваше при покупката, твърди, че част от производството ще бъде възстановено. Но браншовици смятат, че това няма как да се случи, а предприятието е купено, за да бъде разглобено и продадено за скрап. Заводът не е работил 13 години, технологията е стара, част от съоръженията липсват, а и не отговаря на европейските екоизисквания. След като бъде разчистен теренът, ще оголи 700 декара, върху които може да се построи туристически комплекс или нещо друго, от което ДПС да печели много по-лесни пари от един завод.

В България работят два торови завода - „Агрополихим" и „Неохим". Акционерът и изпълнителен директор на първото Филип Ромбаут призна, че са оглеждали площадката на „Химко" три пъти. Но не подали оферта, защото не са открили икономическа логика във възстановяване на производството. Нужната инвестиция би била 50 млн. лв., ако не се смятат и страничните разходи. А от нарязването за скрап ДПС би прибрало 12 млн. лв. - малко повече от парите, които са броили за покупката. След това или биха строили там туристически комплекс, или биха продали терена. И в двата случая ДПС ще е на печалба.

„Химко" фалира през 2012 г. За пръв път активите бяха предложени за продажба през март 2014 г. при начална цена 28.6 млн. лв., но кандидати нямаше. Тогава имаше вреден план те да бъдат купени от държавно дружество. През миналата година синдикът отново предложи земята, сградите и съоръженията за 22.8 млн. лв. До сегашната продажба, където ниската цена е привлякла интерес за оглед от трима кандидати. Те са направили оглед, но депозит от 1 млн. лв. и оферта е била внесена само от „НСН инвестмънт".

Продажбата няма да зарадва кредиторите, най-големи сред които са „Булгаргаз", НЕК и Националната агенция за приходите. Те имат да получават 80 млн. лв. Сегашните под 12 млн. лв. ще бъдат разпределени между всички, тъй като няма привилегировани кредитори с обезпечения. Това ще стане, след като Пеевски плати цената. Срокът е 2 месеца след подписването на предварителен договор.

Чужди инвеститори: Бизнесът се срива заради лошата съдебна система

С безпрецедентно писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов и още няколко институции, председателите на десет търговски камари в България на западноевропейски държави и САЩ се обявиха за истинска съдебна реформа. Чуждестранните бизнес сдружения за пръв път толкова масово се обединяват около някаква позиция. А посланието е, че ако няма промени в системата, няма да има и инвестиции. „Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни", посочват авторите на писмото. „Създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави. Има ли инвестиции, ще има динамична и развиваща се икономика. Без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото  общество. В крайна сметка изчерпва се един от най-ценните негови ресурси - доверието."

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Бизнес клуб Белгия - България - Люксембург, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара, Италианската търговска камара в България, Камара на испанската промишленост и търговия в България, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Холандската търговска камара в България.