Роботът взема пратката от склада...

Един от основните недостатъци на онлайн пазаруването е дългото чакане, докато пристигне закупеният продукт. Amazon разработва интересно решение на този проблем - летящи роботи куриери, които ще могат да доставят поръчките в рамките на половин час. За разработката споделя самият изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос в интервю за популярното предаване ,,60 минути". Засега летящите роботи могат да доставят само малки пратки с тегло до около 2.2 кг. Те ще са част от програма, наречена Amazon Prime Air.

Според статистиката на компанията средно 86% от всички поръчки се вместват в това тегло, така че много потребители ще могат да се възползват от тях. Условието е да живеят до 16 км от склад на компанията. Роботите са почти готови и вече се провеждат тестове с тях, казва още Безос. Основното предизвикателство сега е уреждането на регулациите, за да няма инциденти. Уговарянето на всичко с властите и завършването на проекта напълно ще отнеме най-много 4 или 5 години, прогнозира той.

Основателят на компанията смята, че роботите куриери ще са много полезни в натоварени дни, какъвто е например Cyber Monday. ,,Обичаме да сме пионери. Обичаме да изучаваме. Харесваме да влизаме в тъмните улички и да откриваме какво има от другата страна", коментира Безос.

Роботите куриери далеч не са единствената разработка на Amazon. Компанията влага много средства и в развитието на складовата си база. В момента тя има 96 склада по света и те са в наричаното от нея ,,седмо поколение". Системата за организация на продуктите по рафтовете е мащабна и стриктна. За външни лица обаче изглежда като хаос, коментира вицепрезидентът на компанията Дейв Кларк. Причината е, че до книга за будизма например може да има детска играчка. Основната цел е не подредба по категория, а по обем. Желанието на компанията е максимално използване и оптимизиране на наличното пространство .

Специални скенери, компютри и сложни софтуерни алгоритми следят за правилното подреждане на стоките. Те знаят във всеки един момент кое място е най-подходящо за даден продукт и го разпределят автоматично. Резултатите са, че днес компанията може да съхранява два пъти повече стока в един и същи склад спрямо пет години по-рано. В момента компанията има и пилотни проекти за доставка на хранителни продукти в два града в САЩ. Целта при тях е не само качествена, но и много бърза доставка. Паралелно с това от тази есен започва да продава и облекла на дизайнерски марки, които имат специфични изисквания за продуктите си. Всичко това изисква развитие на допълнителни системи. Но през цялото време Безос и Amazon остават здраво стъпили на земята. ,,Компаниите имат кратка продължителност на живота си. Amazon ще бъде разтърсена някой ден. Неизбежно е", коментира той. Затова той още от сега е започнал да се подготвя за бъдещите си сериозни конкуренти и развива Amazon в няколко различни посоки.