Жертвите на сложната мрежа от лъжи и престъпления на адвоката Алекс Мърдо отпразнуваха присъдата му в четвъртък вечерта. Очаква се той да бъде осъден на повече от 700 години затвор за криминалните и финансовите си престъпления. 

Съдебните заседатели единодушно признаха опозорения потомък на знатна фамилия юристи за виновен за убийството на съпругата си Маги, 52 г., и на сина си Пол, 22 г., на 7 юни 2021 г., след сензационен шестседмичен процес. Сега той е изправен пред 30 години до доживотен затвор.

Един от бившите клиенти на Мърдо, от когото той откраднал 1 милион долара,  отпразнува новината с туит "справедливостта възтържестува".

Но все още възникват въпроси относно това как властите ще се справят с безбройните други престъпления, в които е обвинен - ​​много от които той призна под клетва по време на процеса за двойното убийство.

Мърдо съобщи пред съда, че е

откраднал 10 милиона долара от клиенти

в опит да финансира пристрастяването си към опиоиди, което го накарало да приема повече от 60 хапчета оксикодон на ден.

Ерик Бланд, който представлява семейството на икономка, която почина при неизяснени обстоятелства, докато работеше за семейство Мърдо, написа в Twitter: „Алекс Мърдо сега пие от същата чаша справедливост като всеки друг убиец в Южна Каролина. Не злорадствам, защото е изключително тъжно за Маги и Пол."

Parker Law Group, която се състои от бивши партньори на Мърдо, пък написа в изявление: „Действията на Алекс Мърдо са шокиращи за всички нас. Тази вечер присъдата, която беше произнесена след задълбочен и справедлив процес, носи справедливост и известно затваряне на този ужасен въпрос. Маги и Пол загинаха трагично по причини, които може би никога няма да разберем напълно. Те бяха много обичани и ние вечно ще скърбим за загубата им.“

Съдебното дело за двойното убийство разкриви и цяла поредица от криминални и финансови престъпления, датиращи от 2015 г.

Опозореният потомък  на знатен род е обвинен в най-малко 99 финансови престъпления. Те ще бъдат разгледани в по-късен процес.

На подсъдимата скамейка той призна: „Това, което мога да ви кажа е, че във всички тези финансови ситуации откраднах пари, които не бяха мои, заблудих хора, които не трябваше да заблуждавам и направих грешка."

Други скандали, обсъждани в процеса, включват катастрофа с лодка през 2019 г., включваща покойния му син Пол, при която загина 19-годишната Малори Бийч.

Пол беше изправен пред наказателни обвинения, след като беше обвинен, че е шофирал лодката пиян, преди да бъде застрелян. Семейството на момичето съди Мърдо за 30 милиона долара по време на убийството на Пол и Маги.

Смъртта на икономката му Глория Сатърфийлд – за която семейство Мърдо твърди, че се е спънала в кучетата и е паднала по стълбите, докато работела в ловната им хижа – също стана тема на обсъждане по време на делото.

Нейният син Тони даде показания за неправомерното изплащане на 4 милиона долара, за които се твърди, че Мърдо е откраднал.

Бившият адвокат също така е изправен пред отделни обвинения във връзка с

неуспешен опит за самоубийство през септември 2021 г.

предназначен да даде на единствения му оцелял син Бъстър изплащане на застраховка в размер на 12 милиона долара.

Освен всичко това, офисът на главния прокурор на Южна Каролина твърди, че Мърдо е откраднал почти 7 милиона долара от банковата сметка на адвокатската си кантора, тогава наречена Peters, Murdaugh, Parker, Eltzroth & Detrick.

Съобщава се, че е укрил около половин милион долара данъци, както и че е откраднал пари от изключително болни, уязвими и опечалени клиенти и семейства - включително клиент с квадриплегия, който е бил измамен с 1 милион долара.

Сега той е изправен пред до 700 години затвор, ако бъде признат за виновен по всички обвинения, изчислява юридическото списание Law and Crime.