show

Стотици българи се събраха на 24 май в Ботаническатa градина в Чикаго, за да отбележат празника на българската просвета и култура. За специалното събитие бяха подготвени дегустации на храна и вина, уъркшопове с традиционни занаяти и дори беше представена българската мода от 20-те години на миналия век. Неотменна част от празничната програма бяха танците, игрите и представленията.

 Децата изпробваха своите артистични дарби в различни уъркшопове за креативно рисуване. Под напътствията на учителката по изобразително изкуство Полина Тодорова малчуганите изработиха и декорираха чинийки по модела на българската традиционна керамика. Тяхното рисуване представляваше и най-голям интерес за децата. „Тези чинии не са като американските - сподели малката София. - Имат различни форми и цветове, изработени са собственоръчно. Просто ти напомнят на България." След това българчетата оцветиха бувите от кирилицата и изработиха цветя в различни форми, но всички бяха в цветовете на българския трибагреник - бяло, зелено и червено. Облечени в традиционни български носии, децата се включиха във феерията от постановки и танци.

Събитието показа и друга българска традиция - родната кухня. Главният готвач на ресторант „Механата" Вергил Иванов демонстрира на американските гости как да се приготвят шопска салата и чушки бюрек. Българските гозби им се усладиха и всички обещаха да ги включат в менюто си.

Празникът на българската книжнина не мина и без представители от Института по кирилица, чиято инициатива е да обединят всички националности, които използват азбуката на светите братя Кирил и Методий. „Ние като нови емигранти на нова територия имаме възрожденска мисия и всеки трябва да допринесе за общото благо" - каза Ваня Налбантова, която е президент на института. Свой кът имаха и Съюзът на българските писатели в САЩ и по света, които представиха книги на наши автори, живеещи в Америка. Георги Витанов Богат, председател на съюза, обясни, че интересите към книгите е голям. „Те са писани с много носталгия и много болка, много носталгия за българския език и по българското - допълва Богат. - Писани са с български дух, който в чужбина е трижди по-силен, отколкото в България."

 Най-голямата атракция бяха Елена Табакова, председател на сдружение „Български музей-Чикаго", и художникчката Кина Бъговска. Те бяха облечени в дрехи от 20-те и 30-те години на миналия век и представиха европейската мода и европейския бит в България. „Това е един апотеоз за българката, че тя винаги е търсила естетиката" - обяснява още Кина Бъговска.