Около 8000 американки на месец са получавали медикаментозни средства по пощата за прекъсване на бременност въпреки забраните и ограниченията срещу абортите в щатите, в които живеят. Хапчетата са били изпращани от щати, където има въведени законови механизми за защита на абортите. Това показва ново проучване по темата, цитирано от Асошиейтед прес.

Огласеният във вторник доклад #WeCount е първият случай, когато в общественото пространство се изнасят данни за това колко често се използва тази вратичка в медицинската система за заобикаляне на забраните. Изследването е направено от Сдружението за семейно планиране (Society for Family Planning), което защитава правото на аборт.

Според неправителствената организация до декември 2023 г. медици в щати с по-либерално законодателство по отношение на прекъсването на бременността са предписвали хапчета на по около 6 000 жени месечно в щати, където действа пълна забрана за абортите или такава, влизаща в сила от от появата на сърдечна дейност на плода (което се случва след шестата седмица от бременността, често преди изобщо жената да научи, че е бременна). Подобни медикаменти са предписвани и на по около 2 000 жени месечно в щати, където има ограничения за предписването на хапчета за аборт чрез средствата на т. нар. телемедицина.

"Хората използват най-различни начини да си набавят хапчетата", каза Дейвид Коен, професор по право в Университета "Дрексел" във Филаделфия, "Това не е учудващо предвид обстоятелството, че става дума за нещо, което е съпътствало човечеството през цялата му история - а именно, че хората винаги ще намерят начин да прекъснат бременност, която не желаят."

Медикаментозните аборти обикновено се извършват с две лекарства: мифепристон и мизопростол. Все по-широката употреба на тези хапчета, които вече са се превърнали в основното средство за аборт в САЩ, е една от причините броят на абортите в Щатите да не спира да се увеличава въпреки отмяната от Върховния съд през 2022 г. на решението по делото "Роу срещу Уейд" (съдебното решение, легализирало абортите в САЩ през 70-те години - бел. ред.). Според проучването миналата година са правени по около 90 000 аборта месечно - което е повече в сравнение с предходната година.

След отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" повечето щати, където управляват републиканците, побързаха да забранят абортите. Като цяло картината в САЩ в това отношение изглежда по следния начин: в 14 щата абортите са напълно забранени, като се прави изключение само в редки, точно определени случаи, а в три те са забранени, но след шестата седмица на бременността.

В управляваните от демократите щати ситуацията е диаметрално противоположна. Там бяха приети закони, които предпазват местните жители от наказателно преследване в други щати за престъпления, свързани с нарушаване на забраната за абортите. Към края на миналата година пет от тези по-либерални щати - Колорадо, Масачузетс, Ню Йорк, Върмонт и Вашингтон - дори приеха законодателни актове, в които изрично са включени механизми за правна защита на предписването на хапчета за аборт чрез телемедицина.

"Тоест ако лекар в Колорадо предпише хапче чрез телемедицина на пациент, който е в Тексас, щатът Колорадо няма да съдейства на властите в Тексас, ако те предприемат каквито и да било действия за наказателно преследване", заяви Коен. "Колорадо казва: здравните грижи, които са оказани на територията на нашия щат, са законни. Следователно няма нарушение на закона, независимо дали пациентът се намира в друг щат."