Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува решението на Върховния съд на Флорида, което проправи пътя за "скандална" забрана на абортите след само шест седмици от бременността, предаде АФП.

"Вчерашното крайно решение прави отчаяно необходимата медицинска помощ още по-недостъпна за милиони жени във Флорида и в целия Юг", заяви Байдън в изявление.

Байдън заяви, че решението на съда ще доведе до приемането на закон, подкрепян от републиканците, който намалява сегашната граница от 15 седмици на шест, "преди много жени да разберат, че са бременни".

"Това е възмутително", каза той.

Демократите на Байдън действат в защита на репродуктивните права преди тазгодишните президентски избори в САЩ, на които той ще се изправи срещу републиканския бивш президент Доналд Тръмп. 

Решението във Флорида обаче дойде по същото време, когато съдът разреши и поправка за правото на аборт да бъде включена в бюлетината за гласуване през ноември. Доминираният от консерваторите Върховен съд на Флорида разглеждаше както законосъобразността на ограниченията за абортите, така и предложената поправка, която би записала правото на жената на аборт в конституцията на Флорида.

Вицепрезидентът Камала Харис, която поведе национална обиколка, за да привлече вниманието към проблема с абортите, обвини твърдо десния популист Тръмп, че се стреми към забрана на територията на Съединените щати.

"Доналд Тръмп създаде тази криза в здравеопазването и няма намерение да я спре сега", каза тя в изявление, визирайки назначаването от Тръмп на съдии във Върховния съд на САЩ, които отмениха федералното право на аборт през 2022 г., "Ако Доналд Тръмп постигне своето, той ще потроши грижата за абортите във всеки щат в страната."