В Иран броят на хората, загубили живота си в резултат на наводненията, причинени от проливните дъждове, които засегнаха по-голямата част от страната, особено провинция Техеран, нарасна до 76 души.

Ръководителят на Иранската организация за управление на кризи Мохаммад Хосеин Нами съобщи пред официалната иранска агенция ИРНА, че са открити телата на още 7 изчезнали души.

Нами посочва, че броят на загиналите в наводненията през последната седмица е нараснал до 76 души, а 16 души все още са в неизвестност.

По думите му 24 провинции в страната са били засегнати от наводненията и дъждовете, като най-голям брой жертви има в провинция Техеран, следвана от провинциите Кирман, Язд, Мазендеран, Централен, Систан Балучистан и Лористан.

Нами отбеляза, че 20 хил. къщи са пострадали от наводненията, като 13 хил. от тях могат да бъдат ремонтирани, а 7 хил. трябва да бъдат реконструирани.

Иранските власти съобщиха, че в засегнатите от наводненията райони продължават издирвателните и спасителните дейности, както и усилията за оказване на помощ на пострадалите.

Властите предупредиха гражданите да стоят далеч от бреговете на реките и каналите, тъй като е възможно валежите да продължат.

Неджат Джихани, заместник-ръководител на отдела за техническо възстановяване и координация на Иранската организация за управление на кризи, заяви, че 69 души, включително 6 иракчани, са загинали при наводненията, а много хора са изчезнали.