52-годишна жена от Варна е родила след инвитро процедура в Центъра за асистирана репродукция, съобщава БНТ. Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно. Статистиката показва, че все повече жени раждат в зряла възраст, някои от тях посредством метода на асистираната репродукция. Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрекъснато се увеличават.

"Голяма част от пациентите са с неизяснен инфертилитет. Тоест увеличава се все повече тази група пациенти, при които се правят базови изследвания, няма конкретна диагноза, но повече от година няма забременяване спонтанно", коментира акушер-гинекологът д-р Симона Анжел.

Решение за бездетни двойки

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители. Но има и жени, които отлагат бременността в по-млада възраст заради кариерата си или просто са решили да станат майки в по-зряла възраст. Подобна е история на жената от Варна, която стана майка на 52 години благодарение на донорска яйцеклетка. "Дамата има предходна бременност и раждане, но е взела решение за ново забременяване на възраст 52 г. В случая дамата е без придружаващи заболявания, беше включена в нашата донорска програма и забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност. Бременността протече абсолютно без усложнения", коментира д-р Анжел.

Късното раждане - неразбираемо за обществото

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие. Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга. "Вече го възприемаме като нещо нормално. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска програма, така че вече не е толкова рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди това. Зависи дали има придружаващи заболявания, но смятам, че възрастта около 50-52 г. би била една разумна горна граница за бременност", коментира още д-р Анжел. За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

Недостиг на донори

В същото време се оказва, че донорите не са достатъчно. "Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича стандартно с 4-5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се контролират с необходимите изследвания. Няма някаква голяма болка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който жената да усеща, но то е като при менструален цикъл нищо страшно", разказа Валентина Иванова, председател на Фондация "Искам бебе" - Варна. Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури. За нас това са само цифри, но за лекарите тук са човешки съдби и житейски истории, които те също преживяват.