При джихадистка атака с дронове бомби в Мали загинаха 42 войници, съобщиха властите. Други 22 войници са ранени, а 37 терористи са неутрализирани.

Това е най-кървавата операция на джихадистите в страната, чиято терористична война се разпростира от северната част на страната към центъра и юга и в съседните Буркина Фасо и Нигер.

Нападението е извършено в неделя в град Тесит, в размирния регион на "трите граници", където се събират границите на трите държави. В понеделник армията съобщи, че загиналите войници са 17 войници, както и четирима цивилни. Роднини на жертвите, пожелали анонимност, казаха, че някои от загиналите цивилни са били лица на изборни длъжности.

Според властите престъплението е извършен от групировката „Ислямска държава в Голямата Сахара” (ISGS). Нейни членове са използвали дронове с експлозиви, както и кола бомба.

Последният път, когато въоръжените сили на Мали претърпяха такива загуби в същия регион бе в края на 2019 г. и началото на 2020 г. Тогава стотици войници бяха убити при атаки срещу близо дузина бази, обикновено извършвани от изключително мобилни бойци на мотоциклети. Набезите накараха малийските, нигерийските и буркинските сили да се оттеглят от създадените бази и да се настанят на по-добре защитени места.

През януари 2020 г. Франция и нейните съюзници от Сахел се договориха за натиск срещу ISGS на среща на върха в По, югозападна Франция. Няколко от нейните лидери бяха убити, включително основателят й Абу Уалид Ал-Сахрауи, но местните хора казват, че групата е продължила да набира хора и да извършва своите операции.