Десетки държави от цял свят призоваха Русия да прекрати войната в Украйна. Сред тях са Съединените щати, членове на Европейския съюз, както и държави от Азия.

В изявление 40 държави заявиха, че подкрепят процеса на Украйна пред Международния съд, който цели "да установи, че Русия няма законно основание да предприеме военни действия в Украйна въз основа на необосновани твърдения за геноцид". Това намеква за заявеното от Русия оправдание в началото на войната, че е нахлула, за да спре това, което нарича геноцид, в проруските райони на Източна Украйна.

В изявлението се припомня, че базираният в Хага съд призова на 16 март Москва да прекрати войната.

"Отново заявяваме, че Русия трябва да понесе отговорност за действията си. В тази връзка считаме, че нарушенията на международното право от страна на Русия ангажират международна отговорност", се казва в него.

В изявлението се добавя, че "загубите и щетите, понесени от Украйна в резултат на руските нарушения на международното право, изискват пълно и спешно обезщетение от страна на Русия".

Украйна заяви, че ще са необходими най-малко 750 млрд. долара за възстановяване след мащабните разрушения, нанесени от руските нахлуващи сили.

Международният съд е най-висшата съдебна инстанция на ООН и решенията му са задължителни и не подлежат на обжалване. Той основава решенията си главно на международни договори и конвенции, но не разполага със средства за прилагане на решенията си.