Украйна обвини Русия, че разпространява пропаганда за разпространението на незаконна контрабанда на оръжие след инвазията на Москва, и заяви, че следи отблизо доставката на оръжия, доставени от Запада, до фронтовите линии.

"Всички оръжия, получени от Украйна, включително оръжията с далечен обсег на действие, се отчитат и се изпращат на фронтовата линия", заяви началникът на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк.

Коментарите му идват, след като тази седмица ЕС обяви, че ще създаде център в Молдова за борба с организираната престъпност, по-специално с контрабандата на оръжие от Украйна.

Подоляк определи доставките на оръжия от Вашингтон и европейските съюзници като "въпрос на оцеляване" за Украйна и заяви, че контролът върху тези доставки е "приоритет" за неговото правителство.

"Всички останали "слухове" са банални пропагандни изхвърляния, целящи да нарушат доставките", добави той в коментар в Twitter.

Комисарят на ЕС по вътрешните работи Илва Йохансон обяви създаването на Центъра за подкрепа на ЕС за вътрешна сигурност и управление на границите на срещата на вътрешните министри на ЕС в понеделник, която беше разширена с включването на колеги от държави извън ЕС - Украйна и Молдова.

Срещата в Прага беше съсредоточена върху заплахата от контрабанда на оръжия - много от тях доставени от Запада - от Украйна за оборудване на престъпни банди в Европа.

Малките оръжия стават все по-достъпни в Украйна от 2014 г., когато подкрепяните от Москва бунтовници се отцепиха от Киев в два източни окръга, предизвиквайки въоръжен конфликт с украинската армия.