Смъртоносни въздушни възглавници в 34 милиона автомобила само в Америка. Това е заключението на федералните власки след близо година спорове с компанията „Таката", която вече изтегли милиони възглавници.

Опасните въздушни възглавници могат да експлодират с твърде много сила и да изпратят летящи парченца метал у пътниците.

Досега поне 6 души са загинали след инциденти с дефектните възглавници, а над сто са ранените. „Изтеглянето засяга 11 автопроизводители, много различни доставчици на части, не само "Таката", обяви във вторник транспортният министър Антъни Фокс. - Броят на засегнатите автомобили в САЩ е двоен на произвежданите за година. Трябва да кажем, че това е най-комплицираното изтегляне в историята." И най-мащабното досега. Само в САЩ са засегнати  33,8 милиона автомобила.

Сред засегнатите марки са „Хонда", „Тойота", „Нисан", „Мазда", „Инфинити", „Додж", модели на „Дженеръл мотърс", дори и BMW. Това ще засегне дори още повече автомобили, защото производителите трябва да изтеглят десетки милиони автомобили по целия свят. Само в Америка ще отнеме повече от две години, преди всички дефектни въздушни възглавници да бъдат подновени дори и с помощта на конкурентни компании.

За да проверите дали вашата кола е сред засегнатите, въведете нейния VIN номер на safercar.gov