Обединеното кралство, САЩ, ЕС, Австралия и Китай подписаха съвместна декларация, в която се съгласяват, че изкуственият интелект представлява потенциален катастрофален риск за човечеството.

Двадесет и осем правителства подписаха така наречената декларация от Блечли в първия ден на срещата на върха по безопасността на АI, организирана от британското правителство. Страните се споразумяха да работят заедно по изследванията на безопасността на изкуствения интелект, дори на фона на признаците, че САЩ и Обединеното кралство се състезават да поемат водеща роля в разработването на нови разпоредби. 

Британският премиер Риши Сунак приветства декларацията, наричайки я „невероятна“. В забележки преди собственото си появяване на срещата на върха в четвъртък, той добави: „Няма да има нищо по-трансформиращо за бъдещето на нашите деца и внуци от технологичния напредък като AI."

„Дължим им

да гарантираме, че AI се развива по безопасен и отговорен начин,

като се справя с рисковете, които създава достатъчно рано в процеса“, подчерта Сунак 

Мишел Донелан, министърът на технологиите на Обединеното кралство, добави  пред репортери: „За първи път сега имаме страни, съгласни, че трябва да гледаме не само независимо, но колективно рисковете около AI.“

Декларацията бележи дипломатически успех за Обединеното кралство и по-специално за Сунак, който реши да бъде домакин на срещата на върха това лято, след като се загрижи за начина, по който моделите на AI напредват бързо без надзор. Донелан откри срещата, като каза на колегите си участници, че развитието на изкуствения интелект „не може да бъде оставено на случайността или само на частни участници“. 

Държавите, независимо от техния размер и мащаб, имат равни права да разработват и използват AI. Южна Корея се съгласи да бъде домакин на друга такава среща на върха след шест месеца, докато Франция ще бъде домакин на една след година.

Досега обаче има малко международно съгласие за това

как може да изглежда глобален набор от правила

за развитието на изкуствения интелект или кой трябва да ги състави. 

По-рано тази седмица администрацията на президента Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, изискваща американски компании за изкуствен интелект като OpenAI и Google да споделят своите резултати от тестове за безопасност с правителството, преди те да бъдат пуснати.

След това вицепрезидентът Камала Харис изнесе реч в Лондон, в която говори за значението на регулирането на съществуващите модели на AI, както и на по-напредналите в бъдеще.

Европейският съюз също е в процес на приемане на законопроект за изкуствения интелект, който има за цел да разработи набор от принципи за регулиране, както и да въведе правила за специфични технологии като лицево разпознаване на живо.