“Трябва да се направи анализ на цялостния процес за видеонаблюдението. Към момента все още не приключил процесът на предаване на устройствата от РИК към ЦИК. Има множество секции в едно училище, в които едната излъчва два часа и половина без прекъсване, а в другата няма абсолютно никакви данни”, каза главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров пред bTV. 

Той подчерта, че общият брой на устройствата е бил 11 600.

2600 мобилни устройства не са предавали на живо от изборните секции по време на броенето на бюлетините след вота в неделя. 27 000 записа има в системата от 9000 камери за видеонаблюдението в реално време за преброяването на бюлетините. 

“15% от секциите имахме подозрения, че няма да бъдат покрити. В деня преди изборите направихме тестове. Те показаха, че над 11 300 секции от 11 600 се идентифицираха в информационната система, което означава, че покритието е достатъчно, за да могат да бъдат поне регистрирани тези устройства. За съжаление в деня на изборите”, добави той.

Той почерта, че имало видеоклип за обучение на членовете на СИК.

“За съжаление секционните избирателни комисии се формираха до последния момент, което вероятно в голямата си част не е позволило тези хора да бъдат напълно обучени”, каза Петров.

“Факт е, че се нагледахме на различни картини - имаше обърнати камери, имаше поставени телефони обратно на стойката, въпреки че имаше обучителен клип”, смята той.