Пърхотът представлява прекомерно отлюспване на кожни клетки от роговия слой на скалпа. При нормални обстоятелства, това отлюспване е почти невидимо. При определени условия, обаче, клетките могат да образуват видими люспи, така познати като пърхот. Съществуват няколко фактора, които имат значение за развитието на себорейния дерматит. Освен повишената продукция на себум от мастните жлези за възникването на заболяването, значение има и наличието на гъбичката Malassezia на повърхността на кожата. Дрождите произвеждат токсични вещества, които дразнят и възпаляват кожата и по този начин нарушават бариерната функция на кожата. Това бариерно нарушение води до пърхот и себореен дерматит. Сред основните фактори, които влошават протичането на себорейния дерматит, значение имат емоционалният стрес, промените във влажността на въздуха, смяната на сезоните и различните травмирания на скалпа.

Какви са проявите на себорейния дерматит? Основните оплаквания от страна на кожата при обостряне на себорейния дерматит са парене, лющене и сърбеж, които се редуват с периоди без оплаквания. Активността на болестта се засилва през зимните месеци на годината и в началото на пролетта. За съжаление, никой не е застрахован от пърхот. Прояви на себореен дерматит има дори при новородени - обикновено като дискретно лющене и зачервяване на скалпа. При възрастните хора, проявите на себорейния дерматит в областта на скалпа варират от леко лющене до масивно обхващане на цялата повърхност на главата. Наблюдаваните изменения са: плътно прилепнали жълто-белезникави люспи и зачервена кожа на скалпа. При влошаване на състоянието себорейният дерматит може да се разпространи и по челото, веждите, зоната около носа, задната част на тила и гънките зад ушите. Използването на спрейове за коса, вакси, гелове и др. стилизиращи продукти може да влоши протичането на себорейния дерматит и е добре прилагането им да бъде преустановено.

Съществува разграничение на сух и мазен пърхот (себореен дерматит). При себореен дерматит се наблюдават мазни жълтеникави люспи по скалпа, които залепват по главата и косата. Други симптоми могат да включват сърбеж, зачервяване, както и мазен скалп. При сух пърхот бели люспи се формират по скалпа и се излющват от главата и косата. Симптомите тук също могат да включват сърбеж, зачервяване, както и сух скалп.

Спазването на препоръчания хигиенен режим е от изключително значение за овладяването на пристъпите на себорейния дерматит и намаляване на риска от повторната им поява. За постигане на по-продължителен контрол върху болестта е необходима промяна на хигиенния режим и прилаганите в областта на скалпа лечебни шампоани. В досегашното лечение използвахме шампоани с изразена противовъзпалителна и излющваща активност, които въздействат и върху гъбичката Malassezia - обичайно те съдържат катрани, цинк пиритион, селениев сулфид, циклопироксоламин, кетоконазол и др. активни лекарствени средства. При по-тежки случаи към шампоана се добавят и медикаменти с изразена противовъзпалителна активност - кортикостероиди, калциневринови инхибитори, антимикотици и др. Всички тези продукти лекуват скалпа, но много силно изтощават косата и нарушават здравината на косъма. Можем да избегнем тези лекарствени препарати, ако успеем да балансираме физиологичните процесите на скалпа.