Формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски започнаха участието си в учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“ от учебен полигон „Корен“, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Учението се провежда на териториите и във въздушните пространства на България и Румъния и ще продължи до 14 юни.

Сухопътните войски участват с формирования за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В учението са включени и формирования от Военновъздушните сили със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ и Многонационалната бойна група на НАТО в България с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър”, които се предислоцираха на учебен полигон „Корен“ през вчерашния ден. Управлението на формированията ще се осъществява от развърнат Групов оперативен център на територията на полигона.

Като част от учението, в периода от 11 до 13 юни, на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ ще се проведат стрелби. В тях ще участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски, които ще демонстрират способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси, информират от МО.

В условията на спешната необходимост са ускоряването на модернизацията на Въоръжените ни сили, каза на 5 юни служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Международен панаир - Пловдив. По думите му Министерство на отбраната продължава да концентрира усилията си върху реализирането на проектите за превъоръжаване на Българската армия. Сред тези с най-висок приоритет той посочи придобиването на нов тип боен самолет и придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб.

В края на 2023 година Народното събрание ратифицира договора по проектите на Сухопътните войски - придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, каза Запрянов. Министерството активно работи и за реализиране на проектите по придобиване на нови три координатни радари, придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси и придобиване на зенитно-ракетни комплекси със средно голям обсег на действие.