Унгария няма да подкрепи предложението на Европейския съюз за започване на преговори за приемането на Украйна за член на блока, заяви Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер, предаде Асошиейтед прес. На пресконференция в Будапеща той посочи, че е преждевременно да се започват официални разговори с Киев за присъединяването на опустошената от войната страна към ЕС и че Унгария няма да даде съгласието си за започване на обсъждането по време на срещата на лидерите на ЕС в средата на декември. 

"Имаме работа с напълно преждевременно предложение", каза Гуяш и добави, че Унгария "не може да допринесе за общо решение" относно поканата към Украйна да започне процеса на присъединяване към блока. 

По-рано този месец Европейската комисия препоръча да се разреши на Украйна да започне преговори за членство, след като реши проблемите с управлението, които включват корупция, опасения, свързани с лобизма, и ограничения, които могат да попречат на националните малцинства да учат и четат на собствените си езици. Но за приемането на нова държава се изисква единодушие на всички държави членки на ЕС, което дава на националиста Орбан влиятелно право на вето. Правителството му отдавна е възприело антагонистичен подход към Украйна, като яростно се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия заради нейното нахлуване и задържа пакетите с финансова помощ за Киев, припомня АП.

Орбан, който е смятан за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в Европа, твърди, че преговорите за присъединяване не трябва да започват със страна, която е във война, и че членството на Украйна ще преориентира системата, която 27-членният Европейски съюз използва за разпределяне на средства между страните членки. Гуляш също така заяви, че Унгария няма да подкрепи предложените изменения в бюджета на ЕС, част от които биха осигурили 50 млрд. евро дългосрочна помощ за Киев.

Той подчерта, че ЕС "незаконно" задържа полагащи се на Унгария средства и че правителството следователно ще откаже да подкрепи каквото и да е изменение на бюджета. ЕС замрази милиарди евро за Будапеща заради предполагаемите неуспехи на правителството на Орбан да спазва стандартите на ЕС за върховенство на закона и корупция.