Представители на правителствата на САЩ и Украйна сключват споразумение за ускоряване на съвместното производство на оръжия и обмен на данни по време на конференция във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Документ, изразяващ тези намерения, беше подписан на среща на представители на американската и украинската промишленост и на правителствата на двете страни. В него се отдава "приоритет на съвместното производство и обмена на технически данни, за да се отговори на неотложните оперативни нужди на въоръжените сили в Украйна", заяви Джейсън Израел, директор на Съвета за национална сигурност към Белия дом по въпросите на отбранителната политика и стратегия.

Областите на сътрудничество включват "системи за противовъздушна отбрана, ремонт и поддръжка и производство на жизненоважни боеприпаси", добави той пред повече от 200 души събрали се в Министерството на търговията на САЩ, където се провеждаше конференцията.

Документът беше подписан от главния оръжеен продоволствен представител на Пентагона Бил Лаплант, от министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров и от министъра на стратегическите индустрии на страната Олександър Камишин.

Тридневната конференция започна днес и включваше високопоставени оратори от двете правителства, включително министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо, министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак и Умеров. Изявление по видео-конферентна връзка направи и украинският президент Володимир Зеленски.