Руски части убиват собствените си ранени войници, за да не се предадат те на украинските войски, казаха представители на отбранителните сили на Украйна и военното разузнаване, цитирани от "Бизнес инсайдър".

"Факт е, че руснаците не позволяват на своите войници да се предадат“, каза Александър Ступун, говорител на украинските Таврически отбранителни сили, по време на телевизионно интервю.

"Има дори случаи, когато руски дронове са убивали собствените си ранени", разкри той, според Kyiv Post.

Андрий Юсов, представител на украинската военна разузнавателна агенция HUR, каза пред същата медия, че инциденти от този вид са записвани многократно, включително в кадри, заснети от украински дронове. Русия е убила свои войници като "реакция на факта, че има доста хора, които желаят да се предадат в украински плен", каза той.

Русия беше обвинена в използване на смъртоносни заплахи и тактики, за да спре войските си от отстъпление или предаване, откакто започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. От украинска част съобщиха през септември, че по руските войски, които се предават, е стреляно и са убити от собствената им артилерия - инцидент, който те са заснели с дрон.

Западното разузнаване и руски войници казват, че Русия също използва преграждащи части: войски, които стоят зад други войници, за да ги спрат да се изтеглят, включително като заплашват да ги застрелят. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви миналата година, че Русия е започнала да използва преградни войски и че руските генерали вероятно са искали от техните войници да защитават позиции в Украйна "до смърт".

Група руски войници казаха по-рано тази година, че една от частите е поставена зад тях и ги е заплашила да ги застреля, ако не продължат напред. Юсов от военното разузнаване на Украйна също каза, че това се случва: 

"Заграждащите части и убиването на собствените си войници е това, което руската армия наистина използва срещу своите", каза той.

Украйна съобщи за много случаи с руски войници, които са се предали по време на инвазията, включително войници, които са се предали на украински дронове. Киев създаде гореща линия, на която руските войници могат да се обадят, ако искат да се предадат. Според украинската страна руските войници й се обаждат и също така предлагат да предадат оборудване и тежки бронирани машини.