Продажбите на новопостроени еднофамилни жилища в САЩ са нараснали с по-малко от очакваното през януари заради сериозен спад в южната част на страната. Това сочат данните от доклад на американското министерство на търговията, огласен днес и цитиран от Ройтерс.

През миналия месец са продадени 661 000 нови жилища в САЩ. Това представлява увеличение с 1,5 на сто на годишна основа, сочат сезонно коригираните данни на статистическата служба към американското търговско министерство. 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че през януари в САЩ ще бъдат продадени 680 000 новопостроени жилища. Този вид недвижими имоти представлява около 14,2 на сто от жилищния пазар в страната, посочва агенцията. 

Данните за продажбите на нови жилища в САЩ през декември 2023 г. са ревизирани надолу до 651 000 жилищни имота при 664 000, отчетени по-рано. 

По-малкото от очакваното увеличение на продажбите на новопостроени жилища идва на фона на поскъпването на ипотечните кредити след повишаването на основните лихвени проценти в САЩ, посочват анализатори на пазара на недвижими имоти.