Със съпругата си Анна Мария Гюзелева

Сърцето предаде големия оперен изпълнител Никола Гюзелев. Но преди това го предадоха ужасните български журналисти. Седмица преди да си отиде от този свят, почти цялата BG жълта преса съобщи ,,сензацията", че той гаснел в старчески дом, изоставен от семейството си. Съпругата му Анна Мария Гюзелева се принуди дори да напише отворено писмо до медиите, за да опровергава грозните лъжи на нахалната многотиражна журналистика. Много голяма част от медиите, които приживе се поругаха с изпълнителя, са от кръжеца на Ахмед Доган, управляван от поставените от него пионки Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски.

Никола Гюзелев си отиде на 77 години. ,,Беше в съзнание, бяхме до него, видя ни. Надявам се да си отиде с тази мисъл - че сме били до него. Беше тръгнал към подобряване след дългото залежаване. Предстоеше рехабилитация. Надявахме се. Надеждата никога не умира. Но новината пак ни попари", сподели съпругата му.

,,Никола беше един от тримата най-велики български баси на световната оперна сцена. България беше велика с тях. Уви, вече свършиха. Историческите фигури като Борис Христов, като Гяуров, а сега и Гюзелев вече ги няма. Говоря с носталгия, но това са фактите - и тримата вече ги няма", каза примадоната от Модена Райна Кабаиванска.

Министерството на културата реагира светкавично и басът, превзел световните оперни сцени, бе положен в Алеята на славата в Централните софийски гробища.

Директорът на Националната опера проф. Пламен Карталов, където в понеделник бе прощаването с тленните останки на великия изпълнител, замисля поставянето в негова памет на спектакъла ,,Борис Годунов". Именно в него Гюзелев прави една от култовите си роли.

Световноизвестният бас от няколко месеца имаше сериозни здравословни проблеми. Преди време претърпя сърдечна операция - сложиха му няколко байпаса. Последва лошо падане, което го обездвижи. Оказа се, че страда и от паркинсон, което допълнително усложни лечението му. Семейството му - синовете Ясен и Чавдар - и двамата наложили се и известни художници - единият илюстратор с международен успех, другият - сценограф с много награди, дъщеря му Адриана и съпругата му Анна Мария положиха всички възможни грижи той да се възстанови. Към мъката им сега се прибавя и горчивината от отвратителната, бездарна и безхаберна BG журналистика.

,,Толкова ли е трудно да се запазят уважението, добрият тон и почтеност към един артист, прославил България по цялото земно кълбо!? Предвид здравословното му състояние в последните няколко години бе под постоянен висококвалифициран лекарски и медицински контрол. Възстановяваше се благодарение на животоспасяващите грижи на лекарите и целия медицински персонал в болница ,,Пирогов"! Ние, най-близките му хора, бяхме до него всекидневно, че дори и всекичасно. В нашето семейство опасност от изоставяне не съществува! Семейството и фамилията са сплотени и винаги е било така, независимо че вероятно това е трън в нечии очи и проваля нечии намерения, казва г-жа Гюзелева. - Той падна точно преди да заминем за Рим. Двамата имахме билети да отидем там в края на януари. Той имаше инфекция, заради която бе в септична хирургия. Случи се от залежаването след падането. Пътувахме постоянно. Той имаше ученици и в Рим, и в България. Не знаехме къде живеем. По едно време бях казала, че живеем в самолета."

,,На 15 май се видяхме с татко за последно. Да, имахме надежда да се закрепи, но така се стекоха нещата... Угасна. Отиде си... Но и аз, и брат ми, и сестра ни имахме късмета да имаме до себе си един голям човек. Баща ни. За това трябва да бъдем благодарни на съдбата. Че е бил до нас", каза Ясен Гюзелев. И двамата братя, които наскоро направиха обща изложба с баща си, са известни и награждавани творци. Илюстрациите на Ясен се печатат по цял свят от най-реномирани издателства.

Александра Гюзелева - съпругата на Ясен, е водеща на сутрешния блок на БНТ ,,Денят започва с култура". Тя научи в ефир за кончината на Никола Гюзелев. Докато в студиото тече разговор как ще бъде чествана 100-годишнината на Борис Христов, един от гостите съобщи: ,,Току-що научих от мрежата, че е починал Никола Гюзелев..." Камерата веднага се премести на другия водещ, а Шани, както я наричат всички, абсолютно изненадана от тази вест, излезе от студиото. Намери сили да отиде в апаратната, да помогне да се сглоби кратък материал за Гюзелев с откъси от негови арии и да каже няколко думи за човека, който е толкова важна част от нейното семейство - баща на съпруга й.

,,Татко винаги е бил до мен. Знаех го. Усещах го. Не мога да понеса мисълта, че вече го няма. Бяхме заедно на Великден. Имахме надежди за подобряване. Уви...", сподели дъщерята Адриана, за която негови познати казват, че била любимката му. Тя е италианска възпитаничка, но избира да се върне и да работи в България. В последните дни на баща си беше неизменно до него.

"Странно съвпадение - Гюзелев си отиде 2 дни преди честването на 100-годишнината на Борис Христов, роден на 18 май", забелязва оперният познавач и историк Марин Бончев. Той припомня, че Гюзелев е бил великолепен художник и голям ценител на красивото, истински естет.

,,Със забележително сценично присъствие, неповторима индивидуалност и уникален глас той покори най-престижните световни сцени, като остави ярка диря в паметта на публиката" - се казва в съболезнователния адрес до семейството от Министерството на културата. Във вторник посмъртно близките на Гюзелев получиха най-високо отличие в българската култура - орден ,,Златен век" с огърлие, който той не доживя да вземе лично.