Щатът Мериленд ще отмени 175 000 присъди за марихуана, издадени през последните десетилетия, съобщи вчера губернаторът Уес Мур, цитиран от Франс прес.

Мур, който е член на Демократическата партия и първият в историята чернокож губернатор на Мериленд, заяви пред в. "Вашингтон пост", че възнамерява да "поправи голям брой исторически грешки", като подпише този указ за помилване. Около 100 000 души ще заличат от криминалните си досиета присъди за притежание или пушене на наркотик, който сега е законен в щата и се употребява широко.

Според Мур много хора, повечето от които представители на етнически малцинства, все още се сблъскват с откази при търсене на работа, жилище или образование заради минали присъди за канабис.

Мериленд, щат с население от шест милиона души в източната част на Съединените американски щати, легализира употребата и продажбата на марихуана за развлечение след рефeрендум през 2023 г.

"Не можеш да държиш хората отговорни за притежание на канабис, когато той се разпространява на всеки ъгъл", казва Дерек Лигинс, един от помилваните днес. Петдесет и седем годишният мъж е излежал присъда за марихуана през 90-те години, но казва, че и до ден днешен изпитва затруднения при намирането на работа заради отдавнашната присъда.