Със сълзи на очи и много емоции Америка и светът си спомниха в неделя за ужаса от 11 септември 2001 г., когато при терористични атаки с отвлечени от "Ал Каида" самолети загинаха близо 3 хиляди души.

В Ню Йорк на възпоменателната церемония на мястото на Световния търговски център се събраха хиляди. Сред тях бяха и членове на семействата на жертвите на атаките, носещи фланелки със ликовете на загиналите, техни снимки и много цветя, които полагаха до имената, изписани върху бордюра на открития мемориал, представляващ два басейна, копиращи съвсем точно основите на рухналите кули-близнаци. В тяхната бездна се изсипва тонове вода, символизираща сълзите и празнотата в сърцата на близките на жертвите.

На церемонията, започнала с минута мълчание точно в 8:46 - часът, в който първият самолет се врязва в едната от кулите на търговския център, присъстваха президентът Барак Обама и съпругата му Мишел, предшественикът му Джордж Буш-младши, както и кметът на града Майкъл Блумбърг и бившият кмет Рудолф Джулиани, при чието управление станаха атаките.

Барак Обама прочете псалм 46 от Библията, в който Бог е наречен убежище и сила, а след това традиционно бяха прочетени имената на всички жертви, при което някои от роднините им избухнаха в сълзи.

Джордж Буш прочете писмо, написано в гражданската война от президента Ейбрахам Линкълн до майка, изгубила всичките си петима синове.

"Десет години изминаха от момента, когато идеална сутрин със синьо небе се превърна в най-черната нощ. Оттогава живяхме и в щастие, и в мрак. Въпреки че никога няма да можем да заличим това, което се случи тук, можем също да видим, че децата, които загубиха родителите си, са пораснали, родили са се внуци, а добри дела и служба на обществото са пуснали корен, за да почетат онези, които обичахме и загубихме", каза кметът на Ню Йорк.

Пожарникари минаха край мемориала на Кота нула, почитайки паметта на колегите си, загинали при потушаването на пожарите при атаките отпреди десет години.

Силни мерки за сигурност

Церемонията в Манхатън се проведе при силно затегнати мерки за сигурност заради непотвърдени предупреждения за възможен атентат по време на честванията. Пунктове за сигурност имаше на всички подходи към Кота нула. Всички превозни средства се проверяваха при влизането им в тунели и по мостове.

Американският вицепрезидент Джо Байдън присъства на възпоменателната церемония по случай 11 септември край Пентагона, върху който падна третият отвлечен от терористите самолет.

На западната страна на сградата на Пентагона, където се вряза полет 77, беше разположено гигантско американско знаме.

Байдън посочи, че всъщност атентатите са вдъхновили ново поколение американски патриоти - "поколението 11 септември".

Почетена в отделна церемония в Пенсилвания бе и паметта на пътниците и екипажа от полет 93, които в самоубийствена схватка с похитителите разбиват самолета, чиято цел се смята, че е бил Белият дом. Обама и съпругата му Мишел посетиха и това лобно място на жертви на атентатите и положиха венец от бели рози в полето.