Крал Чарлз Трети ще участва в официалните тържества по случай рождения си ден след малко повече от две седмици,  макар и да продължава да се лекува от рак, съобщи Бъкингамският дворец, предаде Асошиейтед прес.

Новината бе разпространена на фона на съобщенията, че съпругата на принц Уилям, Кейт, ще пропусне публичната репетиция за събитието, тъй като и тя се лекува от рак. Все още не е ясно дали принцесата на Уелс ще присъства на основната церемония на 15 юни, предаде британската агенция Прес асошиейшън.

Кейт разкри малко подробности за заболяването или лечението си, откакто обяви диагнозата си рак на 22 март.

Чарлз започна да се връща към обществените си задължения преди премиерът Риши Сунак да свика извънредни избори миналата седмица, принудило краля да отложи някои свои ангажименти, които биха могли да отклонят вниманието от кампанията. Това повдигна въпроси дали ще присъства на празнуването на рождения ден, 460-годишна традиция, при която войници в пълна униформа дефилират покрай краля с церемониалното си знаме.

Крал Чарлз Трети вероятно ще пътува за събитието с карета заедно с кралица Камила и се очаква да наблюдава церемонията седнал на подиума, а не на кон, както беше миналата година.