Жертвите на днешното земетресение в Тайван вече са най-малко девет, а ранените – 882, съобщиха тайванските власти, като допълниха, че са изгубили контакт с около 50 души, предаде Асошиейтед прес. 

Земният трус, който бе най-силният в Тайван от четвърт век насам, разтърси острова по време на сутрешния час пик и причини разрушения на сгради и пътища. 

В столицата Тайпе паднаха керемиди от покривите на някои по-стари постройки, а училищата евакуираха учениците си на спортните площадки и им раздадоха на жълти предпазни каски. 

Вторичните трусове продължиха през целия ден, в резултат на което пететажна сграда в окръг Хуалиен, близо до епицентъра на земетресението, се наклони под ъгъл от 45 градуса, а първият ѝ етаж се срути.

Жертвите на земетресението в Тайван вече са най-малко девет, а ранените - 882

Тайванската противопожарна служба съобщи за девет жертви на труса, който бе регистриран малко преди 8 часа местно време. В. "Юнайтед дейли" писа, че трима туристи са загинали при свличане на скали в националния парк Тароко. В същия район е загинал и шофьор на микробус, след като превозното средство е било затрупано от камъни.

Противопожарната служба заяви, че е загубила връзка с 50 души. Има и още 70 души, които са хванати в капан, но се смята, че са живи. Сред тях има и миньори във въглищна мина. 

Според тайванската Централна метеорологична администрация трусът е бил с магнитуд 7,2, докато по данни на американския Геофизичен институт магнитудът е бил 7,4. Епицентърът е бил на около 18 км южно-югозападно от Хуалиен и на дълбочина от около 35 км. Последвали са множество вторични трусове, като според американския Геофизичен институт един от тях е бил с магнитуд 6,5 и дълбочина от 11,8 км. 

Земетресението предизвика предупреждение за цунами, което по-късно бе отменено. 

Земетресението бе усетено и в Шанхай, както и няколко провинции по югоизточното крайбрежие на континенталната част на Китай.