Две години и половина след инцидента виновният за смъртта на Ивайло Иванов пред чикагското заведение "Rog's" вече е на свобода. Прокуратурата не успя да докаже, че 27-годишният Станимир Дойчев умишлено е предизвикал фаталния инцидент, но съдът в чикагското предградие Роулинг медоус го призна за виновен за безотговорно шофиране и напускане на мястото на инцидента. Дойчев получи присъда от 4 години затвор. Углавните обвинения, т.нар. felony, може да костват на Дойчев зелената му карта. В момента той е на свобода, но под надзор до септември 2017-а, когато изтича и присъдата му, научи BG VOICE.

Това беляза по особен начин българската общност в Чикаго. На 10 юни 2013 г. едно невинно излизане с приятели завърши пагубно за живота на няколко млади българи и техните семейства. Вероника, приятелят й Станислав, Соня и Ивайло Иванов влезли за по питие в популярното сред българите заведение "Rog's" в предградието Шилер парк. Там с тях се запознава Станимир Дойчев, тогава на 25 години. На масата той дава телефонния си номер на едно от момичетата - Соня Гусинска. По-късно тя е ключов свидетел по делото. Соня обаче записва номера на Станимир с уточнението "не вдигай". Преди да си тръгне, компанията се спира на паркинга на заведението, за да поговори още малко. Тогава Станимир предлага да закара Соня до тях. Тя отказва с мотива, че вече е обещала на Ивайло да я закара. В момента, в който тя и Ивайло се приближават до джипа му, виждат автомобила на Станимир - Lexus, да върти гуми и да се насочва към тях. Минути по-късно колата на Дойчев удря джипа на Ивайло, който отскача и удря него и Соня. Момичето се разминава с леки наранявания, но Ивайло е откаран в болница с мозъчно-черепна травма. По-късно той изпада в кома и умира. В съда Соня разказва, че Станимир не спира и за секунда. Спомените за нелепия инцидент са още по-болезнени от съдебната скамейка.

Бил ли е пиян?

Другото момиче, присъствало на инцидента - Вероника Пашева, се явява в съда след множество призовки да свидетелства по делото. Според адвокатите на семейството на Ивайло тя е можела да даде най-точно информация за това колко точно алкохол е употребил Станимир. В доклада от ареста на Станимир детективите го описват като видимо пиян и буйстващ в нощта на задържането му. От разказа на Соня в съда става ясно, че Дойчев е пил две бири в "Rog's". Толкова е изпил и в заведението, в което е бил преди това. На следователите Станимир обяснява, че е загубил контрол над своята кола. Това обаче не обяснява защо Станимир напуска мястото на инцидента - престъпление, за което по-късно се признава за виновен.

Публикацията във фейсбук

По-късно във фаталната вечер Станимир изпраща до Соня два SMS-a, в които я моли да не разказва нищо на полицията. Обажда се и на свой приятел, че си ляга. В 2 часа през нощта обаче го събуждат силите на реда. Преди това обаче на профила му във Facebook се появява следният статус: „Готино е да удариш колата на някого, докато е паркирана. Наистина харесвам предницата си... прее**на? Надявам се да умреш, лайняр." На следващия ден този статус, както и предишното чекиране на Станимир в „Еклипс", изчезват от профила му.

Загиналият Ивайло Иванов е живял в САЩ 4 години преди инцидента. Работил в пицария от веригата " Sarpino's". Познатите му го описват като тих и възпитан. След като издъхна в болницата, стана ясно, че е регистриран като донор на органи. Семейството му така и не е пътувало до Съединените щати след погребението.

Обезщетение за семейството на Ивайло

Семейството на Ивайло ще получи обезщетение от заведенията, сервирали алкохол на Станимир Дойчев в злощастната нощ, съобщи за BG VOICE адвокатът на опечалените София Знаймер.

Преди да отиде в „Rog's", Станимир е консумирал алкохол и в друго заведение, посещавано от много българи - „Eclipse". Барът не работи от няколко месеца.  "Семейството на Ивайло вече получи част от обезщетенията и предстои да получи още едно. Това обаче няма да върне сина им", каза адвокат София Знаймер. След присъдата майката на загиналия след инцидента Ивайло - Мария Кирякова, се възмути във Facebook от малката според нея присъда. "Ужас, току-що научих, че животът на детето ми според американските закони струва само 2 години. Нима е справедливо?! Прости ми, сине, че не можах да те опазя!" (Станимир е осъден на 4, но реално излежава 2 според правилата на Cook county).

За близо 10-ината дни, прекарани в кома в болницата, Ивайло имаше болнични сметки за близо 200 000 долара. Защитата на семейството на Ивайло в лицето на адвокат София Знаймер оспорва тази сума, след което съдът разпорежда разходите да бъдат сведени до нула.