Чешкото правителство заяви днес, че замразява притежавани от Русия недвижими имоти в Чехия, като по този начин удължи санкционния си списък в отговор на руското нашествие в Украйна, предаде Ройтерс.

Пресслужбата на правителството на страната членка на Европейския съюз каза, че са наложени санкции и на руска компания, контролирана от администрацията на президента Владимир Путин, която отговаря за управлението на активите на руската държава в чужбина. В изявлението не се споменава името на компанията.

"Приходите от дейностите на фирмата служат за прякото финансиране на режима на Путин", гласи изявлението на правителството. "Смятано от днес търговските дейности на компанията са незаконни, както и заобикалянето и нарушаването на тази санкция, а активите на компанията в Чешката република се замразяват", допълва пресслужбата на кабинета, откъдето отбелязват, че на територията на Чехия въпросната руска компания управлява редица недвижими имоти.

Налаганите санкции по принцип не засягат дипломатическите представителства, уточнява чешката новинарска агенция ЧТК, като се позовава на министъра на външните работи Ян Липавски.

Чешкият санкционен списък надхвърля обсега на пакетите от санкции на ЕС, като включва шест други физически и юридически лица. Тази страна е един от най-големите поддръжници на Украйна, откакто Русия нахлу в съседната държава през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.